neděle 20. srpna 2017

Zase si jen tak jdu po Božicích (akt.22.8.)

Auto jsem zcela výjimečně nechal stát zaparkované doma a s vnukem po boku jsem se vydal pro zapomenuté drobnosti do marketu pod kostelem. Stejně si říkám, že to místo má v sobě danou obchodnickou magii, protože co paměť sahá, vždycky tu byl nějaký obchod nebo krčma. Donedávna i v blízkém okolí křídlovické návsi.


Štamgasti se teprve scházeli na lavičkách u studny a u zídky pod kostelem, v obchodě samotném to hučelo jako v úle. Cestou zpět jsem se zase díval kolem sebe. Pokračující oprava farní střechy, střecha stodoly na farské zahradě naopak hrozí propadem, zastíněná dopravní značka u sklepní uličky naproti farské zdi, přeplněný kontejner u zavřeného minimarketu pod klášterem, vytyčený pozemek pro stavbu pergoly u nového dětského hřiště, plakáty zvoucí na akce, parte Lukáše Režňáka a voda stojící po dnešním deštíku u přechodu pro chodce.

Zastíněná dopravní značka stejně jako stojící voda u přechodu nejsou dozajista žádnou dobrou vizitkou naší obce. Obojí se dá lehce odstranit. Stejně tak přeplněný kontejner a jeho okolí. Zabetonované patky a vyznačená plocha budoucí pergoly jsou prvním krokem ke slibu naší radnice, že zde děti a jejich doprovody budou mít možnost skrýt svou kůži před dotěrnými nebezpečnými slunečními paprsky i před nenadálými přeháňkami. Dřevěné části pergoly už má zaměstnanec obce Laďa U. připravené, takže věřím, že když přijdeme koncem nového týdne s vnuky na hřiště, budeme spokojeni stejně jako maminy s dětmi, které jsou zde pravidelně a daleko častěji. Taky pohled na modrého veterána s moravskou vlajkou byl příjemným zpestřením pošmourného dne.
Dnešnímu cyklovýletu nepřálo moc počasí, uvidíme, jestli dostanu nějaké obrazové zpravodajství z plánovaného výšlapu. Voda padající shůry zůstává na několika místech nového kruhového objezdu pravidelně stát a současně se s ní splavují částice hlíny a jiného marasmu. Chybně naprojektovaný nebo špatně stavebně provedený sběrný kanál už asi nikdo nespraví, co ale dělat s dodatečně přidělaným trativodem u přechodu pro chodce, toť otázka k zamyšlení. Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje by sem aspoň jednou za 14 dní měla přijet a v době dešťů kanálek vyčistit. Když už přehlédli chybu v projektu, kde žádný sběrný kanál nebyl naplánován.
Zmrzlina asi dneska není, počasí venku k ničemu a tak můžeme hrát třeba Člověče, nezlob se! To je hra na dnešní den jako ušitá.

Nedělní ráno zase u kruháku. Voda opadla, nánosy bahna a nečistot zůstaly. Kdopak a kdypak to uklidí? SÚSka to asi nebude. Včerejší vodní nadílka taky vyhodila veřejné osvětlení u kruháku. Zase další starost navíc.
     (lan)

Zprávu k cyklovýletu jsem dostal. Pro velmi špatné počasí v sobotu dopoledne se akce nekonala. Tak, kdo se rád baví trošku jinak, je zván tuto sobotu 26.8.2017 odpoledne na kolonku na Harryho Pottera aneb loučíme se s prázdninami!

A pochvala nakonec - úterý 22.8.2017 - pro zaměstnance obce: Dík za vyčištění odvodňovacích žlabů v ulici nad farskou zahradou!!!















4 komentáře:

  1. Z důvodu poruchy na vodovodním řadu neteče voda v Č. Křídlovicích v ulici od kostela po Petrášovo. Cisterna s pitnou vodou bude po dobu poruchy přistavena před prodejnou Jednoty. Odstávka potrvá do středy 23.8. do 12.00 hodin. Z fb obce Božice před 45 minutami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oprava informace: Vodárenská a.s. náhradní zdroj pitné vody (cisternu) přistavila na parkoviště pod kostel, kde bude k dispozici po celou dobu opravy vodovodu

      Vymazat
  2. Dneska do Křídlovic nejdu, tak ani nevím, jestli se závadu podařilo odstranit. Vodu tekoucí po silnici jsem včera viděl ...

    OdpovědětVymazat