úterý 25. července 2017

Debata o řízení obcí

Zapojil jsem se do diskuze, kterou nedávno na stránkách Lidových novin rozjel svým příspěvkem předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Shodou náhod se v dnešním vydání LN (25.7.2017) na straně 11 v rubrice NÁZORY potkala Babišova polemika Klíčové slovo má mít přímo volený primátor s mým dopisem redakci nazvaným S řízením obcí píchl Babiš do vosího hnízda.


Oba příspěvky reagují na předcházející otištěné názory A. Babiše a odborníků P. Šaradína a P. Kolmana na téma, které se týká Babišova návrhu na přímou volbu starostů a primátorů.
Zbožné přání A. Babiše, aby si přímo volený starosta vybíral zcela sám podřízené úředníky a aby tak obec řídil jako firmu, je jen jednou z řady protichůdných a nepromyšlených návrhů k reformě veřejné správy.
Mezi tím balastem by však neměl zapadnout jeden návrh, který dlouhodobě prosazuji taky. Jedná se o snížení počtu volených  členů zastupitelstev. Více než 25-tiletá zkušenost se zastupitelskou demokracií naprosto jasně ukazuje, že obce s počtem obyvatel do 3 000 mají volit zastupitelstva s počtem zastupitelů nižším než je 15 a nemají se v těchto obcích volit rady. I Andrej Babiš ukazuje na to, že v menších sídlech má mít jasnou pravomoc starosta (klidně i přímo volený), který stejně nese přímou odpovědnost v celé řadě případu už dneska a zastupitelé projednávají a schvalují stěžejní strategické materiály pro rozvoj obce. Zvýraznil bych funkci výborů a komisí, kterou jsou v dnešním pojetí velmi špatně chápané. Buď jako "žvanírny" bez kompetencí, nebo suplují spolky organizováním společenských akcí. Obojí je špatně. Ale všechno se dá změnit, jenom chtít. Zákon k tomu hovoří jasně, jenom jeho ustanovení naplňovat.
Na příkladu Božic a aktivit z posledních týdnů jasně vidíme, že spolková činnost žije a že členové spolků jsou schopní zajišťovat velké množství rozmanitých aktivit: hasiči krojované hody, fotbalisti přípravná fotbalová utkání, spolek Jiráskova domu osvěty bylinky či Tátafest, hasiči fotbalový turnaj na Škárkovce, volejbalisti Volejbalový turnaj na umělce za školou, hasiči 6.kolo hasičské ligy a soutěž O pohár starosty obce, AVZO Fechtl Cup pod hláskou a vinaři (Družstvo božických vinařů) velkou akci Božické otevřené sklepy, která je před námi. A to nevím, pod jakou hlavičkou byla zajištěna záslužná akce tábor pro děti v Křižanově. Každopádně takové množství akcí během jednoho a půl měsíce a vždycky se najdou ochotní a obětaví lidé, kteří je pomůžou zajistit.
Takže obloukem zpátky k tématu. Před starostou naší obce Karlem Halou stojí na příští rok velká výzva: Navrhnout stávajícímu zastupitelstvu snížení voleného počtu členů zastupitelstva třeba na 13 nebo 14 členů - ze zákona může být volen i sudý počet zastupitelů, viz třeba volený počet poslanců 200 - a tím pádem od příštího volebního období nevolit radu. Pravomoci starosty by se navíc posílily, tak jako je tomu ve všech obcích, kde radu obce nemají. Praxe ukázala, že v menších sídlech je daleko praktičtější, když má starosta širokou pravomoc a podpoří rozmanité neziskové aktivity všech spolků a jiných organizátorů.
              (lan)

4 komentáře:

  1. Jednání Rady obce jsou neveřejná, proto tam nemůže nikdo strkat nos.

    OdpovědětVymazat
  2. Dejte anketu, která bude k věci a občané se mohou také vyjádřit. Je potřeba mít v obci volenou radu obce nebo ji zrušit a ponechat jen zastupitelstvo.

    OdpovědětVymazat