čtvrtek 27. července 2017

O počasí i o Božicích dnes v Událostech

Musel to nakonec konstatovat i promoklý moderátor Jakub Železný, že zrovna dneska v Božicích celý den prší. A přitom právě Božice si reportéři ČT 1 vybrali jako modelovou vesnici pro extrémní sucho! Vysílání v Událostech na ČT 1 a  ČT 24 se tématu věnovalo dobrých 10 minut, ale celkové vyznění reportáže bylo takové nemastné neslané.


Já bych s tím nesouhlasil, ani kdyby dneska náhodou nepršelo. Božice totiž určitě nejsou nějakou extrémně suchou oblastí, i když s vodou musíme umět hospodařit.
Božicko jako takové má velké zásoby podzemní vody, které by této oblasti stačily na dlouhá léta. Do té podivné pozice "obce s extrémním nedostatkem vody" se dostaly především díky prazvláštní politice zájmového sdružení Vodovody a kanalizace Znojemsko a Vodárenské a.s., divize Znojmo!
Jen pro zajímavost uvádím, že třeba včerejší extrémní vodní nadílka na Kolonii přinesla plných 20 mm vody, v dolních Božicích kolem bytovek 12-13 mm a pro nás ostatní kolem 7 mm.
Když to všechno sečteme za včerejšek a dnešek, tak to i v té nejsušší části Božic činí 19 mm! Přestal bych proto lidi strašit s extrémním suchem a raději bych pracoval na tom, jak do naší krajiny vrátit pořádné závlahy, které umožní zemědělcům a farmářům lépe plánovat vybranou produkci. Evropská unie budování závlah podporuje a my jako stabilní země tohoto společenství nemáme důvod těchto peněz nevyužít. Jenom bychom měli "přestat stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko" a raději být trošku odvážnější a sebevědomější!

Scénář dnešní reportáže v Událostech ČT byl následující:

Počasí v ČR

Za poslední čtyři dny napršelo v Česku tolik, kolik v průměru za celý červenec. Na déšť čekali hlavně na jižní Moravě.

Počasí v ČR

Kolik vody napršelo?

Počasí v ČR

Mezi nejsušší region patří jednoznačně jih Moravy. Ani deště z posledních dní tam kritickou situaci v zemědělství nevyřešily.

Počasí v ČR

Na jižní Moravě voda chybí, ale po přívalových deštích před měsícem jí někde bylo zase až příliš. Právě s takovými prudkými srážkami dnes musí počítat všichni, kdo si stavějí domy.

Počasí v ČR

Pršet v nadcházejících dnech většinou nebude.
      (lan)

1 komentář:

  1. Budeme se muset učit od Izraelců. Jejich schopnost, jak využít každou kapku vody, je neuvěřitelná.

    OdpovědětVymazat