sobota 22. července 2017

Víte, kde leží nejbližší rozhledna pro Božice?

Ano, jistě víte a už jste se z ní do krajiny určitě podívali. Nebo snad - šmankote, babičko čaruj - nevíte a ze žádné rozhledny jste se ve směru na Božice nedívali? Nezbývá tedy, než to teď během dovolené napravit a vypravit se na rozhlednu U křížku. Pořád nic?


Tak si to dejte na Břežany - Lopatov a směr Drnholec. Sledujte pravou stranu a při vjezdu do městyse Drnholce ji uvidíte.

Dřevěná rozhledna s ocelovými prvky stojí ve viniční trati Křížku (217 m n. m.) nad městysem Drnholec. Křížek zde nechala v roce 1899 zbudovat rodina Scherakova. Rozhledna vysoká 11 m byla postavena v roce 2012 a má dvě vyhlídkové plošiny – druhá je ve výšce 10 m a vede na ni 52 schodů.
rozhledny je výhled na Pavlovské vrchy, Stožec (Staatz), Znojemsko, Hrušovany nad Jevišovkou, přírodní park Bobrava, rozhledny Výhon u Židlochovic a Na Hlíně u Ivančic, Brno či do okolí rakouského Laa an der Thaya. Rozhledna U křížku je ve vzdušné vzdálenosti 14 km od obce Božice.

Podle mého názoru je krásný výhled na samotný Drnholec, na Pálavu, ale pak už je to slabší, zvláště na tu naši stranu. Až jednou bude stát rozhledna Na Terasách v Božicích, bude moci porovnat, co zajímavého v krajině uvidíme od nás a třeba uvidíme i na tu drnholeckou rozhlednu U Křížku.
                                                              (lan)








2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Ano, stojí prakticky na kraji Drnholce a bude z poloviny mezi vinohrady. Začíná to tam vypadat pěkně ...

      Vymazat