čtvrtek 13. července 2017

Jsou jenom dvě v republice, jedna z nich v Božicích!

Kšiltovka ...
Jsme v Božicích lid hrdý a svérázný. Přesně tak, jak to odpovídá našemu naturelu zděděnému po předcích. A tak se ani po sedmdesáti letech pořádně neznáme. To ale neznamená, že se nemůžeme potkat, že se nemůžeme setkat a že se nemůžeme vzájemně objevit!


A přesně to jsem zažil včera večer. Nikdy bych netušil, že si tak zajímavě a "k věci" povykládám s mladým mužem, který je o nějakou generaci mladší než já a s nímž jsem se doposud vlastně míjel, třebaže nebydlíme zase tak daleko od sebe.
Začalo se "od práce", ale velmi brzy jsme se dostali k muzice a tam jsme našli tolik styčných bodů, že bych tomu ani nikdy nevěřil. Začalo to přes švédský Sabaton, pokračovalo přes desítky českých metalových kapel (taky "můj" okrskový Ocelot Jindry Heinricha Novotného) až po společný zpěv písně z Tankového praporu: ... do Kobylce sem narukovaldo mňesta malýho , kdyby tak milej pán búh dal a praštil do neho. A když sme jeli na tú vojnú,spívali sme weselééé...to sme ješte ..."

Tak Davide díky za zajímavý večer! :-)

A ta hádanka v názvu? Jsou prý jenom dvě takové "kšiltovky" v republice. Jedna z nich je k vidění v Božicích! Byly zhotoveny na zakázku, jelikož kapela  dává fanouškům k dispozici pouze trika.
   (lan)

P.S. Něco víc k Sabatonu. Řada písniček je inspirována našimi dějinami. Ta nejkvalitnější je věnována gen. Janouškovi, hrdinovi 2. odboje. Jmenuje se

Sabaton - Far from the Fame (Daleko od slávy) CZ text

:
Fanoušci SABATONU, tady je novější verze videa !!! : https://www.youtube.com/watch?v=HJGNi...
Maršál RNDr. Karel Janoušek (30. října 1893, Přerov -- 27. října 1971, Praha) byl československý voják, člen prvního a druhého odboje a vězeň komunistického režimu. V první světové válce bojoval v řadách Československých legií v Rusku, za druhé světové války organizoval tvorbu československých leteckých jednotek v RAF.
Krátce po únorovém převratu byl nejprve přeložen do výslužby a později jej Státní bezpečnost vyprovokovala k pokusu o emigraci, při kterém jej zatkla. V následném vykonstruovaném procesu byl odsouzen nejprve k 18 letům těžkého žaláře, degradaci na vojína, ztrátě akademického titulu a vyznamenání. Po několika odvoláních Janouška i žalobce byl nakonec trest žaláře zvýšen na 19 let. V roce 1950 pak byl odsouzen znovu za údajnou přípravu pokusu o útěk, tentokráte na doživotí. Během svého dvanáctiletého věznění vystřídal řadu věznic, včetně Leopoldova, který měl spolu s koncentračními tábory při jáchymovských uranových dolech pověst nejkrutějšího komunistického vězení a byl často označován za likvidační zařízení. Propuštěn byl při amnestii v roce 1960. V roce 1968 byl zcela rehabilitován, avšak hodnost a vyznamenání mu navráceny nebyly. Začal sepisovat své paměti, ale smrt jej zastihla na samém začátku této činnosti. Plného zadostiučinění se mu dostalo až v roce 1989, kdy mu byla vrácena hodnost i vyznamenání. V roce 1991 mu byla posmrtně udělena nejvyšší československá vojenská hodnost: armádní generál.

Je jediným Čechoslovákem, který získal hodnost maršála.

P.S.S. Že jsme vás o takových hrdinech kdysi neučili ve škole, je naše chyba! Tak to musíme napravovat "po kapkách".


... tričko. Název kapely jistě přečtete!

1 komentář:

  1. V areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích na Zlínsku dnes začíná 15. ročník jednoho z největších hudebních festivalů v zemi, metalový Masters of Rock. Potrvá až do neděle. Festival je vyprodaný, přijede 25.000 fanoušků tvrdé muziky ze 38 zemí světa. Hlavní hvězdou úvodního dne, t.j. dneška, bude švédská kapela Sabaton, která vystoupí v doprovodu zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů. Na festival každoročně zamíří i řada fanoušků z Božic a vím, že se chystají i dnes.

    OdpovědětVymazat