pátek 28. července 2017

Volební kampaně na obzoru. Už teď se sem tam blýská

Už během července jsme zaznamenali i v Božicích počátek volební kampaně. Na soukromém pozemku je umístěn bilboard jednoho s kandidátů, o nichž se mluví jako o možných budoucích členech Poslanecké sněmovny.


Taky se mluví o rozvodu lidovců se Starosty. mezi námi, nebyl ten nápad šťastný už z toho důvodu, že střed politického pole v Česku okupoval Agrofert - hnutí ANO - a tudíž tam pro dvě "klidné síly" není dost místa. Nalevo se motají vládní socialisté stíhaní v posledních měsících jednou ránou za druhou (nejnověji v systému Pelta, kde se už taky vážně hovoří o předražené rekonstrukci znojemského fotbalového stánku a tudíž i znojemském starostovi Gabrhelovi) a strnulí komunisté. Zbývající strany na levici (např. Zelení nebo Zemanovci) nemají voliče.
Pravý střed a pravo mají propachtované dvě tradiční strany: ODS (se Soukromníky senátora Valenty) a TOP 09 (s LESem Martina Bursíka). Teď k nim tedy přibudou na pravém středu Starostové s novým lídrerm Janem Farským (velice zajímavý politik).
Nakonec zbývají dvě strany ideologicky neukotvené, ale s okruhem příznivců, který by jim měl zajistit místa ve sněmovně. Velmi sympaticky působí Piráti a já věřím, že se do Parlamentu letos na podzim dostanou. Poslední stranou s nadějí na úspěch je Okamurovo hnutí SPD.
Do Poslanecké sněmovny by se tak maximálně dostalo devět stran a hnutí, reálné to bude pro pět až šest. Starostové, Piráti a Okamura budou muset o voliče tvrdě zabojovat.

Do kampaně však vstupují i kandidáti přímé volby prezidenta. Zatím to vypadá na vyrovnanou trojici vážnějších kandidátů - stávající prezident Miloš Zeman, "venkovan" profesor Jiří Drahoš a kandidát "pražské kavárny" textař Michal Horáček.
Svým způsobem mě všichni tři nechávají klidným a chladným, protože věřím, že do prezidentského klání nakonec vstoupí "můj" kandidát. Tím není nikdo jiný než senátor, dlouholetý teplický primátor, známý bojovník za svobodu a odpůrce všech možných regulací ("Žít a nechat žít!", "Po EET přijde DDT" apod.) Jaroslav Kubera. Má cosi společného s Milošem Zemanem (třeba zálibu v kouření a lidovou rétoriku i to že je vystudovaný ekonom), s Jiřím Drahošem (umí vystupovat a je uměřený) i Michalem Horáčkem (dlouhodobě hraje v teplickém divadle a nyní má i první filmovou roli, hraje prezidenta Beneše v připravovaném celovečerním filmu režiséra Ondřeje Trojana). Jaroslav Kubera, to by byla ta správná volba!  

A něco z nejčerstvějších názorů Jaroslava Kubery:
25. 7. | Miloš Zeman by mě nevolil, ale líbil by se mu střet se mnou, říká senátor Jaroslav Kubera, který uvažuje o kandidatuře na prezidenta. Dodává, že představa, že se zavděčíte každému, je prý naivní, ideální prezident podle něj neexistuje. Za nejhorší považuje skutečnost, když je na Hradě někdo, kdo společnost rozděluje půl na půl, jak je tomu teď. Podle něj svoboda v Česku úpí.
             (lan)

V pátečních Lidovkách vyšel můj další příspěvek v Dopisech čtenářů:




Žádné komentáře:

Okomentovat