úterý 4. července 2017

Vyvěsíme moravské vlajky

Stalo se již dobrou tradicí - a letos opět s rekordním počtem přihlášených radnic - že se na státní svátek 5.7., Den Cyrila Metoděje - vyvěšují na veřejných budovách vlajky Moravy. V Božicích tomu tak bude již pošesté. Je velmi potěšitelné, že letos se zapojí s výjimkou Velkého Karlova (tam pro změnu jako jediní vyvěšují "Vlajku pro Tibet") všechny obce DSO Niva a téměř všechny obce mikroregionu Hrušovansko.


Nemusíme se hrdě bít v prsa, že jsme Moraváci (nebo Moravané?), ale je určitě dobře, když v nás existuje povědomí, že žijeme na území, kterému se historicky říká Morava. Že se cítíme občany, kteří žijí na Moravě, poznáme v určitých mezních situacích.
Třeba světoobčan z Hnidous u Kladna Jaromír Jágr mluví zásadně o tom, že jezdí do Čech, i když tím myslí Českou republiku - Česko. To se mnou vždycky tam někde uvnitř zacloumá vztekem! "Jeď si do Čech," říkám si, "ale když ti nejde přes pysky Česko, říkej do České republiky!"
Takže nezapomeňme: vlajka Moravy nám připomíná místo, které někam pevně historicky patří! Je to naše Morava! Letos se zapojí minimálně 1328 radnic, a to nejen na historické Moravě, ale i na Slovensku a v Polsku.

Více informací si přečtěte na http://zamoravu.eu/vyvesime/.
 (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat