úterý 4. července 2017

Pohádka velkomoravská aneb proč nám dneska vlaje moravská vlajka

Božice 4.7.2017 odpoledne
Nebýt Velké Moravy, kde bychom dneska byli? S Konstantinem (Cyrilem) a Metodějem je to už trošku horší, protože nám přinesli křesťanství z jihu, trošku jiného ritu a trošku na truc Západu. Ale jinak, dobrý!


Pátráme, kde vlastně leželo hlavní město Velké Moravy, pátráme po tom, kde je pohřben sv. Metoděj a blahořečíme si, že nepoužíváme upravenou v cyrilici neboli azbuku jako Srbové nebo Bulhaři (když pominu ty velké "Vychodňáry" na Ukrajině a v Rusku).
Velkomoravská knížata vládla  jak na houpačce.  Asi tak, jak teď vládcové Čechie. Ten první - Mojmír I. (Václav Havel) vyhnal nitranského (rozuměj slovenského) vládce Pribinu (Vladimíra Mečiara) až do Uher a vytvořil načas jednotný stát! Ten se sice právě v těchto dnech před 25 lety začal drolit, ale hezké vzpomínky nám zůstanou navždy. Poražený Pribina tam z Panonské nížiny poštěkával, spřáhl se i s Maďary, kteří zrovna uherskou kotlinu osazovali, ale nakonec zmizel v prachu dějin jako ten poražený. A ještě mu kvůli amnestiím hrozí soud!
Ten druhý byl kníže Rostislav (Václav Klaus naší doby). Ješitný intelektuál, který si při návštěvě Řezna vypůjčil pero a zapomněl je vrátit. Chvíli koketoval se Západem, ale srdce ho táhlo na Východ a byl to právě on, kdo na Velkou Moravu pozval dva soluňské bratry - věrozvěsty = zvěstovali víru ve slovanském jazyce, kterým se tenkrát kolem Soluně i na Velké Moravě mluvilo.
Jenže jeho mocichtivý synovec Svatopluk (Miloš Zeman), se kterým Rostislav původně podepsal hanebnou "oposmlouvu" o rozdělení moci a vlivu, se nakonec Rostislava zbavil a zatočil s ním jako s každým, kdo už mu nestál za řeč a zbytečně překážel. Svatoplukovo zdraví však bylo chatrné a tak si ke své smrtelné posteli povolal své tři syny - Babiše, Sobotku a Kalouska - aby jednomu z nich předal vládu. Hoši byli sice velmi horliví, netrpěliví, občas jeden druhého tvrdě podrazil, ale ve skutečnosti si byli podobní jako vejci vejci. Velkomoravské velmože mátla především podobnost volebních programů nejstaršího synka Babiše a nejmladší jelimana Kalouska. Král Svatopluk sice mluvil cosi o třech prutech, které jsou nezlomitelné, jenom když jsou spolu a válcují zemi ruku v ruce, ale vykládejte něco dvěma rozčepýřeným a (jednomu schlíplému) kohoutům! A tak se mezi sebou sekali, že neznámo přesně kdy se z Východu přihnali oni divocí Maďaři (vedl je uherskohradišťský multimilionář senátor Valenta) a celou naši slavnou Velkou Moravu poslali do kytek! Máme pak v našich dějinách téměř stoletou díru!!!

Poučení: Na naše nesváry pozorně číhá nepřítel z Východu!

A jak dopadla ona Velkomoravská pohádka? No vedle Babiše, Sobotky a Kalouska v tichosti vyrostla druhá garnitura už staročeských politiků z rodu Přemyslovců (rod založil ten obyčejný farmář, co tam kdesi u Stadic pásl voly!) . Filip, Fiala a Okamura, tak se ti kluci jmenovali, přenesli svoje mocenské centrum z Levého Hradce do Prahy a odtud, milé děti vládli, dokud neumřeli.

Zemi moravskou neboli markrabství moravské zrušili až v roce 1949 komunisté. Republiku rozparcelovali tak nesmyslně, že to sami museli v roce 1960 uvést aspoň trošku do pořádku. Dačicko a Svitavsko však už do moravských krajů nezačlenili. A tak buďme rádi, že si aspoň symbolicky můžeme slavnou historii Moravy ve svobodných poměrech připomenout. Kdo chce slavit, slaví, kdo chce relaxovat, relaxuje. Nejlépe někde na historickém místě Moravy. Třeba ve Znojmě, nebo i v Božicích. Díky archeologickým nálezům můžeme směle tvrdit, že se tady na našem katastru žilo už v dobách Velké Moravy.

            (lan)








Žádné komentáře:

Okomentovat