čtvrtek 27. července 2017

Léto budiž pochváleno, voda na silnicích zvlášť

Nejen stojí voda v prohlubni, ale i jen
lehce naznačené místo pro přecházení.
Je, nebo není? Auta zde zatím chodcům
přednost nedávají.
Tak jsme se konečně dočkali a dlouho toužebně vyhlížené kapky vody na nás tento týden padají až v nečekaně vysokém stupni dešťoměru. Až tak nečekaně vysokém, že některým občanům Božic prý včera napršelo až 13 mm, což nám ostatním (i se včerejšími srážkami) ukazoval dešťoměr až dnes kolem sedmé hodiny ranní.


Podle předchvílí slyšené zprávy s hydrometeostřediska v Brně napršelo včera na jižní Moravě maximálně 7 mm! Takže ti z vás, kterým dešťoměr ukázal "13" by měli jít reklamovat "čínskou" pomůcku, nebo zajít k očnímu lékaři, nebo příště nezapomenout vylít obsah srážkoměru každý den. Na to, že by si někdo srážkoměr spletl s nádobkou, s níž chodíme občas po nemoci k panu doktorovi a tudíž přidal k dešťové vodě tu přefiltrovanou přes ledviny, nechci ani pomyslet.
Voda v našich zahradách a na polích zachraňuje, co se dá. Přichází však v řadě případů dost opožděně a třeba některé typy rajčat nám s nadměrným příjmem vody už teď vesele praskají. A totéž může postihnout i vinnou révu!
Co však dělat s vodou, která padá na neúrodnou půdu? Co dělat např. s vodou, která padá na nový kruhový objezd v Božicích? Ten je navíc v kritických místech špatně sespádovaný, tudíž působí provozní nepříjemnosti. Nechápu, proč s tím nikdo nic nedělá? Proč není hnána k odpovědnosti firma, která stavbu kruhového objezdu prováděla a proč se k tomu veřejně mlčí? Nebo je nám tento šlendrián šumafuk? Tak jako celá řada jiných věcí?
I malé dítě se diví, jak může někdo vyhloubit odpadní mřížku v místě vyšším než je okolní terén? Jak může někdo pokládat asfaltový povrch tak, že jej v krajnici u obrubníku položí tak vlnitě, že tam v řadě míst (viz titulní foto) stojí voda? A jak může někdo opomenout vyhloubit odvodňovací kanál úplně a po urgencích tam vykope malý trativod, který je samozřejmě po prvním malém dešti ucpaný? To všechno jsou legitimní otázky, na něž má občan právo a na něž očekává odpověď. Jestli se jí od Správy a údržby Jihomoravského kraje (té kruhový objezd nepochybně patří), uvidíme. Jinak se obrátím na pana hejtmana Šimka (ANO 2011), s nímž už komunikuji ohledně nebezpečné mackovické křižovatky. Taky pan radní pro dopravu JmK Hanák (ČSSD) si se mnou určitě rád vymění pár slov podobně jako znojemský zástupce v Radě JmK Jan Grois (ČSSD), s nímž jsem rovněž kontakty navázal. Jsou to všechno naši politici, politici, které jsme si zvolili, aby za nás "kopali". Nemyslím teď jenom za občany Božic, ale za všechny občany Jihomoravského kraje.

Žádnou závěrečnou zprávu o provedení a ukončení stavby "Okružní křižovatka v Božicích" jsem neviděl, ani nečetl. Možná někde je, možná nebylo dílo ještě předáno a pracuje se na dokončení a odstranění závad. V každém případě budeme trpělivě čekat na relevantní veřejné informace. Kraje už vypsaly nabídky na další opravy a rekonstrukce silnic a mostů (s využitím evropských peněz), tak předpokládám, že ty již dokončené někdo vyhodnotil nebo vyhodnotí.

Jóó, voda, to je živel. Před tím nikam neutečeš a chyby neschováš.
                         (lan)

P.S. Zpráva z médií: Jižní Morava – Desítky kilometrů silnic druhých a třetích tříd a mostů na jejich trasách budou kvalitnější také díky evropským penězům. Kraj v úterý informoval, že z evropských fondů dostane přes miliardu korun.

 P.S.2 Když jsem se dnes vracel před pátou odpolední domů, balila právě Česká televize Brno svoje nádobíčko na cestě k čističce , blízko mostu přes Jevišovku. Tak sledujme asi zítra, co pěkného v Božicích natočili.

P.S.3  Teď kolem 17 hodiny mám za včerejšek a dnešek dohromady cca 19 mm.


Zdroj: http://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/silnice-nizsich-trid-vylepsi-miliarda-z-evropske-kasy-20170726.html

Za středu a čtvrtek do 10 h



Ani tady voda moc radosti neudělá,
ale něco jsem zaházel a zbytek snad
bude upraven navážkou štěrku

3 komentáře:

  1. U mě 6mm a u našich 12 mm.Čuměl jsem jak chleba z tašky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm,tak to už vypadá,ze v dolnich Bozicich spadlo tech 12-13mm a nahlasime to do brněnské stanice,aby věděli...

      Vymazat
  2. Reportáž proběhla už dnes kolem 19.30 hod na ČT 1 ;-)

    OdpovědětVymazat