neděle 16. července 2017

Oprava střechy fary v Božicích (akt.16.7.)

Římskokatolická farnost Božice byla úspěšná při podání žádosti o dotaci na opravu střechy fary v Božicích v rámci RKPP  2017 a byla mezi těmi žadateli, kterým Zastupitelstvo Jihomoravského kraje schválilo 27.4.2017 dotaci na I. etapu opravy ve výši 322 000 Kč.


Akce je rozplánovaná na tři etapy, tzn. do tří let a bude během ní opravena střecha fary. Náročnost projektu vyžaduje maximální opatrnost a zajištění statiky, jelikož fary, která pochází z konce 17. století, takovou náročnou rekonstrukci dosud nepodstoupila. Proto je do opravy zapojen i manažer stavebních investic Biskupství brněnského Bc. Pavel Vlk, letošní premiérový nositel titulu rytíř péče o památky v Jihomoravském kraji.
Po opravě střechy budou za několik let následovat opravy dalších částí božické fary, jež byla počátkem roku 2017 zařazena mezi památkově chráněné objekty. Fara taky bude napojena na kanalizaci a bude zřízena vodovodní přípojka. Vše směřuje k tomu, aby budova fary opět objektem k důstojnému bydlení.
I. etapa opravy střechy by měla být zahájena v pondělí 17.7.2017, začít by se mělo severní částí střechy směrem na křídlovickou náves a provádět ji bude zkušená firma, která se specializuje na opravu stavebních památek.

Dodatek z neděle 16.7.2017:
Na střeše už se od včerejška pracuje a krytina i latě mizí v určené části před očima.




Dodatek:
Mezi zdařilé opravy církevních kulturních památek pod vedením Pavla Vlka patří například dlouhodobé opravy kostelů sv. Mikuláše, kostela Nalezení sv. Kříže s dominikánským klášterem ve Znojmě, kostela sv. Zikmunda v Popicích, nebo také opravy vesnických kostelů a far v Hevlíně, Dyjákovicích, Mackovicích, Hrádku u Znojma aj. Zdroj: https://www.biskupstvi.cz
                                                                       (lan)






Žádné komentáře:

Okomentovat