čtvrtek 20. července 2017

Oprava střechy božické fary už probíhá (akt.25.7.)

Už od víkendu probíhá společný projekt ministerstva kultury a Jihomoravského kraje "Oprava střechy fary v Božicích". Jedná se o první etapu projektu, při němž bude rekonstruována severní část střechy směrem k bývalému hostinci.


Na prostranství před farou je naskládaný jak nový materiál, tak i latě, desky a trámy, které byly z fary sejmuty v těchto dnech.
Snad jen jako zajímavost působí nápis na hlavním komíně fary "Š.A.1951". Pravděpodobně v tomto roce byl komín na faře opravován. Kdo byl pan Š.A., netuším. Možná si někdo z pamětníků vybaví jméno zednického mistra z té doby.
Opravu budu samozřejmě průběžně sledovat.
Tak nám do odkryté střechy přišly deště, ale bylo zaplachtováno a v pondělí už se pracuje i s drobnými přeháňkami.
A podobně i v úterý už vidíme instalaci části nového skeletu.

                                 (lan)























5 komentářů:

  1. Ano a je to smutné, protože pracující pánové si odváží nejen stavební materiál, ale i vybavení z fary :-( a to by mělo zůstat v obci.....

    OdpovědětVymazat
  2. Vážený pane anonyme. Smutné je,že jsme udělali víc jak 100 střech na farách a kostelích a ještě se nám nestalo , že by nás někdo obvinil z krádeže.Až tady. A ještě nemáte odvahu se podepsat. Až tady. Jsme křesťané a nekrademe. Přijďte za námi a ukažte kdo u nás něco odvezl. Jan Vybíral.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holt někomu asi vadí, že se podařilo sehnat peníze na opravu, což je úspěch, tak aspoň takto to trochu pošpinit.

      Vymazat
    2. Bylo by hodně drzé a sprosté,kdyby někdo bez důkazů vinil.Buď mám důkazy nebo budu držet žvanírnu.Pod kostelem jsou pořád nějací lidi,hodně bych se divil,že bude někdo z firmy něco odvážet.A schnilý prkna jsou stejně k ničemu.

      Vymazat
    3. Fara má snad svého majitele a ten přece rozhoduje,co v ní bude nebo co se z ní odveze.Nic v ní není ve vlastnictví Božic.Měli byste být rádi,že se stala památkou a že se začala opravovat. Taky by měla znova začít nějak fungovat.Za komančů památky chátrali,taky se bouraly a jinak ničily (třeba se daly do užívání armádě),církevní a panská sídla to měly úplně nejtěžší.Je dobře,že se fara opravuje a komu to vadí,ať se dívá jinam.

      Vymazat