čtvrtek 13. července 2017

Prelátův náhrobek s erbem se vrací

Skoro na den přesně k 89. výročí slavného pohřbu se na žulovou desku významné postavy božické historie preláta Maxe Mayera vrací erbovní deska ukradená neznámým vandalem a zlodějem v roce 2012. Podrobně jsem o události psal 6.10.2012 a připojuji tuto reportáž na závěr dnešního povídání.


Restaurátorské práce se ujal náš starý známý Ing. arch. Petr Roztočil, který se svým synem Jakubem přijal úkol zhotovit repliku této původně mosazné destičky s prelátovým erbem.
Úkol to nebyl vůbec jednoduchý, ale myslím si, že se jeho realizace podařila a tak mohl dnes odpoledne pod starostlivým dohledem správce hřbitova Pavla Musila provést Jakub Roztočil připevnění náhradní deky na žulové víko prelátovy hrobky.
Slunce sice pálilo, ale tropy to dneska nebyly, foukal svěží vánek a tak to byly i docela vhodné podmínky pro tuto odbornou práci. Deska, která je zhotovená ze speciálního polyesterového materiálu (neplést si to s polystyrénem!) a uvnitř vyplněná speciální směsí písku, by měla dost dobře odolávat povětrnostním vlivům a měla by po několik desítek let zachovávat přibližně podobnou barevnou vizáž, s jakou byla dneska na své místo instalována. Mírné oxidaci se samozřejmě zabránit nedá, to je u živičných materiálů jev naprosto normální.
Obci zůstala od pana architekta též forma, v níž byl náhrobek vyráběn, takže i pro budoucí generace je zde možnost pomoci si, kdyby se - nedej bože - zase objevil nějaký vandal! Asi by měl každý vědět, že náhrobní erbovní deska je k žulové desce hrobky přilepena speciálním lepidlem, jehož základem je též polyesterová směs, a na třech místech je připevněná šrouby. Odloupnout a odnést nejde - popraskala by!

Hrobka preláta Maxe Mayera patří k častým cílům turistů, kteří Božicemi projíždějí. Až se vás někdo zeptá na "hrob nějakého faráře", tak se na 99% ptá právě na hrobku pana preláta. Pošlete tedy dotyčného na božický hřbitov. Ten je v současné době vzorně udržovaný, neustále se stavebně vylepšuje, doplňuje a opravuje. Aktuálně se třeba pracuje na stavbě kolumbária vedle vstupního vestibulu ve vchodu na hřbitov.
                                           (lan)





























O zcizení původní desky jsem psal v  roce 2012:


Prelát obětí zločinu! (akt.9.10.) - 

sobota 6. října 2012

Nemilé překvapení čekalo ve čtvrtek dopoledne 27.9.2012 na návštěvníky hrobky preláta Maxe Mayera, rytíře z Ahrdorffu a Wallersteinu, nacházející se od léta roku 1928 na božickém hřbitově.
Mosazná deska s údaji o prelátovi a ozdobný mosazný znak - erb, který pan prelát dostal za svou mecenášskou a kulturně společenskou činnost a které byl připevněny dvěma šrouby na mramorovou desku na hrobce, kterou si Max Mayer nechal postavit ještě za svého života na božickém hřbitově, zmizel!
Přivolaná policie již téhož dne zahájila pátrání po odcizeném uměleckém díle. Ke krádeži došlo v noci ze středy na čtvrtek, neboť ve středu se na hřbitově pracovalo a hrobka byla ještě v pořádku. Samozřejmě, že bude  vítán každý poznatek, kterým by kdokoli z nás přispěl k úspěšnému pátrání. Zdá se bohužel, že krádež byla provedena na objednávku a že erb neskončí tradičně v některé sběrně, ale možná už zmizel do některé soukromé sbírky. Vyloučit se nedá ani jeho převezení do zahraničí. Policie vzniklou škodu ohodnotila částkou 20 000 Kč. Umělecká a historická hodnota je samozřejmě obtížně vyčíslitelná, spíše nevyčíslitelná.
O tom, že zloději svůj čin udělali promyšleně svědčí fakt, že náhrobek, který bývá občas pokrytý padajícím listím, byl v místech, kde byly mosazné artefakty usazeny byl posypaný hlínou, aby si zmizení jen tak nikdo nevšiml. Naštěstí byla jedna z návštěvnic hřbitova velmi pozorná a tudíž byl zločin odhalen velmi záhy. Taky obezřetnost, s níž trestný čin spáchal/i, svědčí o tom, že pracoval/i cíleně. Vždyť na sebe neupozornili ani zaměstnance hřbitova, který zde v obecních prostorách bydlí!

Osobně považuji preláta Maxe Mayera za největší a nejvýznamnější osobnost Božic v celé jejich historii. Je smutné, že se na něho pomalu ale jistě zapomíná i tam, kde by měl stát na piedestalu - v Jihomoravském muzeu ve Znojmě. Dávno zapomenuto je i jeho literární dílo. Nebýt budovy božického kláštera, nepřipomínali bychom si jej ani v Božicích. Měl tu smůlu, že mluvil německy, ale jak jsem zjistil pátráním, minimálně matka Maxe Mayera pocházela z moravského rodu Maštalířových z Kroměříže a dodnes žijí jeho příbuzní na Slovensku.
 Kdo si chce připomenout Maxe Mayera podrobněji, ať si přečte na tomto webu např. pojednání http://probozice.blogspot.cz/2010/12/osobnosti-pred-165-lety-se-narodil.html nebo http://probozice.blogspot.cz/2010/12/historie-jeste-jednou-o-prelatovi-maxu.html. A napsal jsem toho daleko víc. Možná, že tato nepříjemná událost v nás probudí hrdost na slavnou a významnou osobnost Božic a jižní Moravy vůbec. Buďme upřímní: Kdyby v Božicích nežil prelát Max Mayer, tak se o nich v minulosti prakticky vůbec nevědělo a nemluvilo. Nebylo ani proč!
                                                            Ladislav Nevrkla
Publikováno 28.9.2012, akt. 8.10.2012

Žádné komentáře:

Okomentovat