pondělí 17. července 2017

Něco ze zákulisí Božických otevřených sklepů

Pozvánka na Božické otevřené sklepy,
ochránce vinic sv. Donát a novodobý
symbol vinařství v Božicích
Přípravy na letošní Božické otevřené sklepy už jsou v plném proudu, i po Božicích můžete vidět poutače zvoucí na akci a několik zajímavostí k letošnímu ročníku jsem získal přímo od hlavního pořadatele akce.


Máme tři týdny do zahájení a některé detaily mohou doznat ještě nějakých doplnění a změn, ale v zásadě bychom během sobotního odpoledne a večera 29.7.2017 měli potkat, vidět a slyšet níže uvedené hosty a navštívit místa, která se stanou nedílnou součástí vinařského dne v Božicích.

Úvod obstarají Mužáci z Tasovic, kteří budou jako zahájení chodit od Obecního sklepa ze sklepa do sklepa, posléze bude u Obecního sklepa hrát a zpívat harmonikářka paní Sadimová a ve sklepní uličce u Borotic Neoveská cimbálka. Od 21.00 h bude již zábava dle každého sklepa a bude záležet na každém z nás, kterému vínečku nebo zábavě dáme přednost.

Vínobus bude samozřejmě jezdit. Jednou zajede na řízenou degustaci na Pustinu a jednou nebo dvakrát pojede na trase Jaroslavice-Hrádek-Božice. Vzájemné kontakty a spolupráce s tamějšími vinaři vedou letos k ještě užší spolupráci. Té rovněž napomáhá poměrně vysoká návštěvnost z těchto obcí a též možnosti ubytovacích kapacit v Hrádku a Jaroslavicích. 

V rotundě obecního sklepa bude výstava fotografů, kteří byli účastníky prvního ročníku. 

Základní však zůstávají i letos vinařské zážitky návštěvníků. Kromě vín z Božic budeme na jednom místě moci porovnat vzorky z Vinných sklepů Lechovice, Nového vinařství z Drnholce a tří vinařů ze Slovenska! Prý mají krásné vzorky a úplně jiná vína, než jsou ta typická znojemská. Nezbývá než vyhledat a ochutnat.

A ochutnat můžeme i různé speciality, které kolorit letošních Božických otevřených sklepů dozajista vhodně doplní. Laťka je z minulých ročníků postavena hodně vysoko.

Jak jsem zmínil v úvodu, pořadatelé ještě na doplnění programu pracují a žádné překvapení není vyloučené!

                      (lan)

1 komentář:

  1. V dnešním Znojemsku je soutěž o tři volné lístky na Božické otevřené sklepy 29.7.2017. Tak si je kupte a zkuste zodpovědět soutěžní otázku. Není zase tak obtížná. :-)

    OdpovědětVymazat