úterý 18. června 2013

Jaký motiv byste rádi viděli na turistické známce Božic?

Propagační materiály na božickém cyklovýletu
Letošní dlouhá zima posunula vše, co se týká jarních a letních aktivit o pár týdnů. Je to tak i s turistickou sezónou. A i přes současné chladnější a deštivější ráz počasí, se objevují na silnicích a cyklostezkách první turisté. Jednou z "vlaštovek" tohoto času byl i cyklovýlet, který pořádala božická radnice právě před týdnem.
Poměrně dlouhá trasa po připravované cyklostezce krajinou obcí dobrovolného svazku Niva přineslo nejedno poučení a zkušenosti, které se promítnou do dalších podobných aktivit. A samozřejmě nejsme v tom sami. Již 8.5.2013 uspořádala obec Šanov cyklovýlet po části Muchovy stezky a svou trasu si vlastně může vybrat každý z nás. A nemusí to být nutně jenom na kole.
Jedno je jisté: trávit sem tam nějaký svůj volný čas sportovní aktivitou je pro  naše tělo potřebné a užitečné. Každý lékař či odborník na různé terapie vám potvrdí, že třeba práce na zahrádce nenahradí aktivní sportovní pohyb. Vlastně i božický Relax, fitness bazén v Hrušovanech n. Jev. či sportovní centrum v Šanově nabízejí v  tomto směru své.
Již brzy se na naše stránky vrátí postřehy Ivana Hudce o moravských rozhlednách a zápisky z turistických cest Karla Kučery. Nebráním se ani něčemu novému, co by třeba navázalo na (téměř) dvacetidílný seriál o božických stromech, který zde v letech 2009 - 2010 publikoval nynější starosta Karel Hala.
Zajímavou pomůckou a inspirací k cestování jsou turistické mapy a propagační materiály. Velice se mi v tomto směru líbilo, jak na jízdě Muchovou cyklostezkou, tak i na božické akci Po trasách obcí Nivy.
V diskuzi jsme narazili taky na téma turistických známek. Jejich udílení je dnes již podrobeno přísným pravidlům, což by nám fundovaně vysvětlil jeden s významným božických majitelů této sběratelské a cestovatelské vášně Karel Kučera. Já osobně bych se tomuto vyhnul a nechal bych zhotovit tzv. turistický předmět, který těm přísným normám nepodléhá. Nechal jsem si jej zhotovit v práci, jelikož náš bývalý lovecký zámeček Leopoldsruhe je malou chráněnou historickou památkou a i pro turisty stojí za zastavení. Při rekonstrukci objektu jsme nechali některé artefakty historie v té podobě, v jaké ve své době sloužily zámeckým pánům, ať už to byli Dietrichštejnové, nebo poslední majitelé z rodu Sachsen-Teschen (do roku 1919).
A zpátky k Božicím. Myslím, že by stálo za to, kdyby se na webových stránkách obce  objevila nová anketa s otázkou: Jaký motiv byste rádi viděli na turistické známce či turistickém předmětu Božic? Jako nabídku uvádím dva asi nejvážnější kandidáty: buď klášter Maria Hilf (domov důchodců) nebo Jiráskův dům osvěty na božické Kolonii. Své postřehy a návrhy můžete samozřejmě psát i na těchto stránkách. Budu se těšit.

                          Ladislav Nevrkla
Turistický předmět domu na půli cesty
s motivem bývalého loveckého zámečku




1 komentář:

  1. Vydávání nových známek je dnes již podmíněno hlasováním registrovaných sběratelů a to takto:Majitel alespoň jedné prémiové známky má právo jednoho hlasu, bronzový sběratel/50 prémiových známek/ má 2hlasy, stříbrný/100 prémiových známek/má 3hlasy a zlatý sběratel/150 prémiových známek/má 4hlasy. Nyní k tomu jak získat onu prémiovou známku. Každá známka má své číslo a pokud chcete prémiovou známku, tak musíte vlastnit 10 po sobě jdoucích známek. Za jejich kupóny získáte prémiovou známku, za každou ,,desítku" jinou. Pokud vám v nějaké ,,desítce" chybí jedna známka, tak ji můžete nahradit tzv. ,,žolíkem", ale v každé ,,desítce" pouze jediným. Tyto žolíky zase získáváte z Výročních turistických známek, které se vydávají průběžně jako památka na různé festivaly, pochody,výročí atd. Nyní k samotnému hlasování. Zájemce o vydání Turistické známky podá žádost s popisem a fotkami,tým Turistických známek toto zveřejní na svém webu a registrovaní sběratelé hlasují zda je toto turistické místo dost atraktivní na vydání známky. Po měsíci je hlasování ukončeno a hodnocení je jako ve škole. Pokud je výsledný průměr 1-2,tak se známka vyrobí, pokud je 4-5,tak se nevyrobí a pokud získá trojku, tak si výrobce vyhradil právo být pomyslným jazýčkem na vahách. K tomuto hlasování bylo přistoupeno aby sbírka známek nedevalvovala, protože v minulosti získal známku každý kdo o ni zažádal a toto ztrácelo na atraktivitě, proto nemůže mít z pochopitelných důvodů známku třeba každý rybník. Pro příklad není třeba jezdit daleko. Takové Hevlínské jezero č.1560 toho může být názorným příkladem. Bažina zarostlá palaším a má známku...Poslední dobou naopak třeba prošly hlasováním z našeho nejbližšího okolí třeba rohledny v Drnholci, v Zaječí, nebo zámek v Bohuticích. Takže jak je vidno, není tak snadné získat známku a není ani snadné být třeba alespoň bronzovým sběratelem a mít právo dvou hlasů. Je i oficiální žebříček sběratelů kde jsou všichni kdo vlastní aspoň jedinou prémiovou známku.
    Pro naši obec by bylo lepší nechat si vyrobit jen suvenýr,protože na Turistickou známku asi zatím nemáme. Asi nejlepší možnost jak ji v současné době získat by asi bylo postavit rozhlednu třeba někde na terasách. Na toto je i možno čerpat dotace z evropských fondů,ale to je již na jinou diskusi.Ještě k tomu suvenýru o kterém jsem se zmínil výše. Tento suvenýr je podobný Turistické známce,je však o něco menší než turistická známka, ale pro turisty,kteří naší obec navštíví je to hezký a levný suvenýr,nebo dárek od obce významným návštěvníkům atd. Navíc si zde můžeme vybrat jestli použijeme jeden motiv, nebo dva, na každou stranu jiný. To již záleží jen na nás.
    Jelikož turistická sezóna začíná, tak Vám všem přeji hodně štěstí na cestách. Karel Kučera

    OdpovědětVymazat