pondělí 3. června 2013

Co dělají potoky a řeka Jevišovka v Božicích?

Jevišovka v Božicích 3.6.2013
Nezávidím občanům postižených oblastí. Vůbec. Byl jsem nedávno v Mnichově, před 20 lety v Pasově, vím, jak to tam vypadá. Dnes jsou ohroženi velkou vodou. Byl jsem před pár týdny v Praze. Dnes trneme, kam až velká voda dojde. Prý je tam v Libni ohrožuje jakási říčka Rokytka. Zaplavená je Lásenice na Jindřichohradecku, kam se před léty jezdilo hrát přátelský fotbal, Jara Chodil tam má rodinu.
Nic z toho se nás vlastně v Božicích netýká. Potůčky mají konečně vodu a řeka Jevišovka si to ševelí ve svém základním korytě. Snad jenom některá pole jsou s viditelnými stopami větší dávek vody. Přesto zůstáváme ve střehu. Ani ne tak kvůli nám, ale lidem v Česku, v Bavorsku, v Rakousku, na Slovensku a jinde. Nemůže nám to být lhostejné. Nikdy nevíme, kdy můžeme být prospěšní a potřební. Moc dobře si pamatuji, jak jsme jeli pomoci našim přátelům, Vejdovským, kteří tady kdysi bydleli, do Záříčí u Chropyně, při prvních záplavách v roce 1997. Pamatuje? Troubky jsou odtud nedaleko. Božický Červený kříž organizoval v předsálí kulturáku sbírky  šatstva, tekutin a jiných potřebných materiálů pro postižené oblasti. My jsme tam po opadnutí povodňové vlny jeli. Tak podobně i Suchánkovi, Klecarovi a já nevím, kdo tam má své rodiny, příbuzné či známé. Stejně jako Kvardovi do rodné obce paní Kvardové v jižních Čechách. Proto píšu, že nikdy nevíme, kdy nás bude třeba, nebo  kdy sami pocítíme potřebu pomoci. Je dobré být připravený.

              Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Na řece Jevišovce byl z důvodu zvýšeného odtoku z Jevišovické přehrady vyhlášen 26.6.2013 II. stupeň povodňové aktivity – pohotovost.

    OdpovědětVymazat