čtvrtek 6. června 2013

Turistický suvenýr pro Božice snazší než turistická známka

Jeden z možných motivů turistického suvenýru Božic
Vydávání nových známek je dnes již podmíněno hlasováním registrovaných sběratelů a to takto: Majitel alespoň jedné prémiové známky má právo jednoho hlasu, bronzový sběratel (50 prémiových známek) má 2 hlasy, stříbrný (100 prémiových známek) má 3 hlasy a zlatý sběratel (150 prémiových známek) má 4 hlasy.
Nyní k tomu, jak získat onu prémiovou známku. Každá známka má své číslo a pokud chcete prémiovou známku, tak musíte vlastnit 10 po sobě jdoucích známek. Za jejich kupóny získáte prémiovou známku, za každou ,,desítku" jinou. Pokud vám v nějaké ,,desítce" chybí jedna známka, tak ji můžete nahradit tzv. ,,žolíkem", ale v každé ,,desítce" pouze jediným. Tyto žolíky zase získáváte z Výročních turistických známek, které se vydávají průběžně jako památka na různé festivaly, pochody,výročí atd. 
Nyní k samotnému hlasování. Zájemce o vydání Turistické známky podá žádost s popisem a fotkami, tým Turistických známek toto zveřejní na svém webu a registrovaní sběratelé hlasují, zda je toto turistické místo dost atraktivní na vydání známky. Po měsíci je hlasování ukončeno a hodnocení je jako ve škole. Pokud je výsledný průměr 1-2,tak se známka vyrobí, pokud je 4-5, tak se nevyrobí a pokud získá trojku, tak si výrobce vyhradil právo být pomyslným jazýčkem na vahách. K tomuto hlasování bylo přistoupeno proto, aby sbírka známek nedevalvovala, protože v minulosti získal známku každý kdo o ni zažádal a toto ztrácelo na atraktivitě. Proto taky nemůže mít z pochopitelných důvodů známku třeba každý rybník. Pro příklad není třeba jezdit daleko. Takové Hevlínské jezero č.1560 toho může být názorným příkladem. Bažina zarostlá palaším a má známku... Poslední dobou naopak prošly hlasováním z našeho nejbližšího okolí třeba rozhledny v Drnholci, v Zaječí, nebo zámek v Bohuticích. Takže jak je vidno, není tak snadné získat známku a není ani snadné být třeba alespoň bronzovým sběratelem a mít právo dvou hlasů. Je i oficiální žebříček sběratelů, kde jsou všichni, kdo vlastní aspoň jedinou prémiovou známku. 

Pro naši obec by bylo lepší nechat si vyrobit jen suvenýr, protože na Turistickou známku asi zatím nemáme. Asi nejlepší možnost, jak ji v současné době získat, by asi bylo postavit rozhlednu třeba někde na terasách. Na toto je i možno čerpat dotace z evropských fondů, ale to je již na jinou diskusi.Ještě k tomu suvenýru, o kterém jsem se zmínil výše. Tento suvenýr je podobný Turistické známce, je však o něco menší než turistická známka. Ovšem pro turisty, kteří naší obec navštíví, je to hezký a levný upomínkový předmět, nebo dárek od obce významným návštěvníkům atd. Navíc si zde můžeme vybrat, jestli použijeme jeden motiv, nebo dva, na každou stranu jiný. To již záleží jen na nás. Jelikož turistická sezóna začíná, tak Vám všem přeji hodně štěstí na cestách. 

                                                                                Karel Kučera

Žádné komentáře:

Okomentovat