pondělí 17. června 2013

17. ZO: Tady je na padnutí!

Tento povzdech starší paní, která byla mezi hosty 17. zasedání Zastupitelstva obce Božice v pondělí 17.6.2013, byl zcela oprávněný. Znovu se ukázalo, že sál našeho kulturního domu není pro zasedání zastupitelstva to pravé ořechové. Vlastní průběh zastupitelstva se rozdělil přibližně rovným dílem na dvě části: na tuto připravenou a na diskuzi.
Začalo to pěkně zostra zprávou kontrolního výboru (přednesla ho jeho předsedkyně R. Baráková) a skončilo to venkovskou selankou, jak to v "ladovské" vesnici typu Božic má končit. Co jsme si, to jsme si, teď už je po schůzi, tak jdeme na pivo!
Ale abych to nezlehčoval. Projednány a schváleny byly prodeje obecních pozemků, a to jak stavební parcely za DPS, tak i ostatní. Podmíněný prodej (spojený s odkupem jiné části sousedního pozemku) se týkal žádosti Roberta Turoně v oblasti části zahrady u kina. Jak řekl současný uživatel kina Ivan Hudec ml., "je to schůdný kompromis" a odsouhlasen byl i prodej pozemku Janu Zatloukalovi. I tam je podmínka, k níž se J. Zatloukal vyjádřil jasně a stručně: "Smlouvu dodržím!" Odsouhlasen byl i prodej pozemků M. Jandáskovi. Zastupitelé souhlasili s předloženou změnou č. 3 územního plánu obce a tak po uplynutí doby, po níž bude návrh vyvěšen, vstoupí změna v platnost. Asi nejvíc všechny zajímá, jak to bude se stavebními parcelami na bývalé školní zahradě - od Kunových k Zifčákovým. Starosta Karel Hala informoval, že součástí je architektonická studie, která sedmi parcelám o výměrách 850 - 930 m2  bude dávat doporučení, jaký typ stavby a s jakými parametry by byl do této lokality vhodný. Jak starosta dodal: "Nebojím se, že by o tyto pozemky nebyl zájem."
Ve zprávě ze zasedání rady obce se starosta zmínil o plynofikaci 6 RD nad hřištěm (zahájeno bude příští týden) a následné opravě komunikace tamtéž. Opravy komunikací po kanalizaci finišují, jediná silnice opravená kvalitněji nad rámec původního projektu je silnice ke zdravotnímu středisku (zítra dostane balenou). Informoval i o výběrovém řízení na kontejnerové auto a štěpkovač a o výši dotace na jejich pořízení ve výši 2,4 mil. Kč. Starosta poděkoval panu Marianu Kvardovi za kvalitní opravy komunikací a to včetně těch za Kolonií směrem na Starý Karlov a Emín. Vybídl též zastupitele, aby se vyjádřili k žádosti soukromého zájemce o koupi bývalého malého hostince v Zámlýní (naproti bývalého mlýna, před vilou Holých), který je v havarijním stavu. Bohužel, nikdo ze zastupitelů se k tomuto tématu již nevrátil. V tom parném dusnu si na to nikdo nevzpomněl.
Diskuze byla místy bouřlivější a týkala se, jak ničení komunikací (konkrétně asfaltky ke Kolonii), tak i nefunkčních, ucpaných kanálů na sběr povrchové vody v božické části obce u Jednoty. Obojí se bude řešit a zjedná se náprava, jak slíbil starosta obce. Podobně reagoval na připomínku, že by do kulturního domu byl třeba bezbariérový přístup. Starosta sice tvrdil, že o tom již před časem jednali, ale já si osobně myslím, že už tam bezbariérový přístup měl být zřízen před 20 lety, kdy už se s tím u takových budov začínalo a že dnes jsou to bohužel jenom výmluvy. Tady se hodnotí pouze činy. To chodníky se dělají s pojízdným žlábky, takže tam už na naše vozíčkáře myslíme a tak je to v pořádku. Hodně se diskutovalo o provozu zemědělské a jiné těžké techniky po některých komunikacích. Asi by nebylo správným řešením omezení, když nenabízíme náhradní cestu, ale každý zemědělec, který komunikaci nadměrně znečistí, by měl být povinen provést co nejrychleji její úklid. Pokud tak neučiní, je to povinností obce, takže pak si můžou jít občané stěžovat na obecní úřad a obec zajistí odstranění nadměrného znečištění. Tak to je.
Ve zprávě kontrolního výboru a posléze v závěru diskuze došlo i na méně příjemná témata, ale myslím, že obě strany pochopily, jak se věci mají, a tak to dále nebudu pitvat.
                                                                       Ladislav Nevrkla

P.S. Starším lidem by bylo vhodné dát příště za takových podmínek aspoň skleničku obyčejné božické vody. Ta - jak víme - má parametry vody kojenecké, takže by nám určitě chutnala.

5 komentářů:

  1. Ještě k tomu znečistění silnic. Stačilo by kdyby policie dělala pořádně svou práci a rozdávala tučné pokuty. Podle §23 silničního zákona nesmí řidič se špinavým vozidlem na silnici vůbec vyjet. Ale to je holt ta česká šlamperaj, jak ze strany řidičů tak četníků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že nejde jen o špinavá vozidla, ale některá technika , ať traktory nebo vlečky by v nynějším technickém stavu na silnici vůbec neměla vjíždět ! Nechci mluvit o řidičském umění některých řidičů.To, že má kolař na hlavní přednost, jednoho z nich nezajímalo. Policie raději kontroluje něco jiného, protože , nač si dělat problémy?

      Vymazat
  2. Musím dneska pochválit firmu Míča. Během dopoledne smetli znečištění na malé hromádky a před chvílí jsem s paní H. Bagoňovou domlouval, aby nám tady ty hromádky nezůstaly. Slíbila, že to zařídí! Věřím, že to letos bude s firmou Míča fungovat a že se podobně zachovají i ostatní zemědělské firmy :-)! P.S. Já vím, že to není vždycky tak jednoduché, jak si to my , kteří v zemědělství nepodnikáme, představujeme, ale člověk ocení už ten přístup a snahu o řešení.... (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes se běžte podívat jak vypadá silnice od novych baráku od nádraží směr škola.Je to tam samé bláto!

    OdpovědětVymazat
  4. je to hrozné, bláto po celé silnici, klouže to, nedá se projít do vsi s čistými botami. Traktory si jezdí tam a zpět, z kol jim kusy bahna lítají a nikoho to nezajímá, žádného pracovníka s lopatou nepotkáte. Je to k pláči!!! P.Kuč.

    OdpovědětVymazat