neděle 2. června 2013

Silnice bez obrubníků, utržené krajnice a přelomené panely u sklepa

Poničená kamenná krajnice, přelomené
desky
Již nějakou dobu se v Božicích diskutuje o tom, že při opravě komunikací po provedené kanalizaci by nejlepší bylo, aby silnice byly uloženy do obrubníků. Víme to všichni, chceme to všichni, ale nedělá se to a z velké části se to ani dělat nebude.
Firmy, které provádějí opravu asfaltových povrchů, uvádějí vše do původní podoby. A tak je jedna půlka silnice s novým povrchem a druhá zůstala hrbatá a děravá se starým povrchem. Tam, kde nebyl obrubník, tam po opravě taky není obrubník. Tam, kde nebyl dříve asfalt, tam nebude ani dnes, ani zítra asfalt. Jediná komunikace, která dostane kvalitní úpravu, je silnice ke hřbitovu. V obrubnících je silnice ke zdravotnímu středisku (panskému domu), všechno ostatní je postupně opravováno (třeba silnice kolem naší zahrady v Křídlovicích), ale bez obrubníků. Různé místní silničky - třeba Na Čimperku - zůstanou takové, jaké byly. Mira Beneš, Šobovi, Lopourovi nebo Držmíškovi se budou při větších deštích i nadále brodit v bahně, při sněhových vánicích ve sněhu. Obec s tím v blízké budoucnosti doufám něco udělá, horší to ale bude se Správou a údržbou silnic Znojmo. Ta pořád "běží půl metru za vozem". Příkladem jsou průtahy Božicemi, zalátané až hrůza. Jedno mě mrzí ale dost, a to, že ani v tom nejkritičtějším místě, kde jsme měli už v minulém volebním období záměr vybudovat chodník (s výjimkou prvního porevolučního starosty, který lituje dodnes, že se udělaly schody kolem Dosoudilova sklepa) od křižovatky naproti Jednotě směrem k Dosoudilovu sklepu a k výše zmíněným schodům. Je tam problém - pozemek s příkopou a kousek za ní je SÚSky Znojmo, pak je (možná) proužek obecního a pak už je oplocená Klíčova zahrada. Muselo by tedy dojít k dohodě těchto tří subjektů, aby se zde mohl chodníček vybudovat.
Už jsem na tuto myšlenku v tomto volebním období skoro rezignoval, ale dneska jsem šel ráno nakoupit do Jednoty, samozřejmě, že letícím vozidlům skoro uskakuju do příkopy, a když jsem došel ke sklepu Jary Dosoudila, tak jsem se úplně zhrozil. Nějaký "ovladač volantu, plynu, brzdy a spojky" (normální řidič to asi nebyl), se tam Jarovi projel po krásně upravené krajnici i po dvou betonových panelech, které tam měl majitel položené, aby se mohlo k jeho krásně upravenému sklípku přijít. Nevím, kdy se to stalo a jestli je pachatel známý. Každopádně to znovu dokazuje, jak nebezpečné místo to je.
Dohadovat se a vymlouvat se, proč ještě chodník v těchto místech nemáme, je zbytečné. Hlavním iniciátorem, aby byl, musí být obec - starosta, rada, zastupitelstvo, úřad. Ti všichni musí donutit zbývající subjekty, aby se k této iniciativě připojili a umožnili stavbu tolik potřebného chodníku. A věřte, že to není jediná potřebná komunikační stavba v obci. Těch je u nás tolik, že je to práce na několik volebních období a ne jen nato, které se pomalu ale jistě sune do své závěrečné fáze.

             Ladislav Nevrkla

8 komentářů:

  1. To máte pravdu,Kočárkem se neprojde nikde,když jde matka s dítětem do obchodu. Samé schody a když se s kočárkem vydám po silnici kolem hospody,tak má člověk strach nejen o dítě :-(

    OdpovědětVymazat
  2. však máte chodnik tak nevím proč jezdit kočárkem po silnici.Ale bylo by zapotřebi namalovat přechdy a snižit rychlost.

    OdpovědětVymazat
  3. Kde je chodník? Myslíte ten kolem Koledů? Vždyť tam se nedá ani projet jak je zarostlá tráva :-) a úsek je tam bez chodníku a když je po dešti,to se teda krásně jede

    OdpovědětVymazat
  4. Jenže na dotyčném chodníku chybí sjezd pro kočárky,to je ten důvod proč paní jezdí raděj kolem hospody a ono sjíždět nebo vytláčet kočárkem minimálně 15 schodů je výkon a umění.Navíc na některém schodišti sice sjezd pro kočárky je ale buďto je svahově prudký nebo je rozbitý od přejíždících motorek co si skracují cestu tudíž jakoby tam ani nebyl.Co se týče přechodů souhlasím se zebrou ale s tou sníženou rychlostí nevím nevím když někteří kaskadéři a závodníci nejsou schopni dodržet ani 50-tku v obci.

    OdpovědětVymazat
  5. souhlasím s paní s kočárkem, ono je dnes umění se dostat s kočárkem do obchodu či k lékařce. Jak píšete, kolem hospody dolů je sice chodník, ale sjezd pro kočárky je už snad 10 let rozbitý, od zastávky dolinou kolem domu paní učitelky je to za deště jako na kluzačce. Tak raději volím nejschůdnější cestu kolem hospody dozadu k lesíku a po růžové cestě ke školce, ale tam na Vás taky vždy čeká překvapení. Za plotem z dřevěných palet na nás vždy vybafne takový ohromný pes, že si říkám, snad ten plot z palet jeho skoky vydrží. Souhlasím s přechody pro chodce dole u kapličky či u Jednoty. P.Kuč.

    OdpovědětVymazat
  6. Jako autor původního textu musím plně souhlasit s dosavadními příspěvky. Míč je na straně a v rukách naší radnice. O problému víme až moc dlouho a bohužel se zatím nic neděje. To není kritika, to je pouze konstatování. Buď musíme občanům vysvětlit, proč to zatím nebylo provedeno, nebo se musíme pustit do díla. Dělat, že o tom nevíme, nejde. Kritizovali jsme minulou radnici, protože ta nechtěla od opozice nic slyšet, všechno brali až příliš osobně. Teď ale budeme taky dávat prostor k vyjádření názorů a postojů, které můžou vypadat kriticky.
    K uvedenému dodám: Asfaltka kolem Hostince Kudlička ulicí Na Rafandě, je jedna ze skutečně podařených investic minulé radnice (dokonce bych řekl, že nejlepší, díky pane exstarosto!), ale nevím, jak dlouho se tudy paní P.Kuč. bude dobře jezdit. Traktory zelinářské firmy Míča (nebo Bagoňová?) si s úklidem žádnou práci vloni nedali, věčně to zde bylo zabahněné a zaprášené, až nás to dovedlo k podání stížnosti. Chci věřit, že letos to bude lepší. Hodím malou odbočku: Stejně kvalitně je teď opravená tolik potřebná silnice v ulici Ke Hřbitovu. Doufám, že i tam si to radnice pohlídá, aby zde nebylo bahno a vše, co spadne projíždějícím vozidlům z náprav, uloženo "na věčné časy a nikdy jinak!" Chůze kolem Lenkového není skutečně díky "pejsánkovi" moc příjemná a pak už je to loterie, protože zde jsou komunikace na obě strany nezpevněné. Sjezd po chodníku ke školce a pak zabočit doleva, přejet na chodník a už jsme u Jednoty. Pokud pokračujeme na zdravotní středisko, musíme fakt opatrně. Myslím, že i před Pajerovým by měl být ve výhledu chodník. Co dodat k rychlosti projíždějících vozidel. Padesátkou jede málokdo ... Sám se dneska podívám, kolik tam průměrně jedu, abych neříkal "oni" ... (lan)

    OdpovědětVymazat
  7. Vím přesně, jak to pane Nevrklo myslíte, souhlasím s Vámi. Cením si nových cest po kanalizaci (ke hřbitovu, k lesoparku, u Kudličků). Jen jsem chtěla vyjádřit svůj názor a pochopení maminek s kočárky. Poprvé jsem tudy jezdila k kočárkem před 8 lety a vypadalo to stejně s chodníky, teď jezdím s kočárkem necelý rok a je to pořád stejné dobrodružství. A to ani nemluvím o tzv. chodníku od nás u domků u Donáta do vsi. Před lety se tu udělala cesta ze štěrkodrti jako provizorium, ale i za to jsme byli rádi. Jenže po vykopání kanalizace je cesta ze štěrku v příšerném stavu, výmoly, díry, tak jde člověk raději po silnici a doufá, že ho nesrazí nějaký kamion, který se tudy žene min. 70 km/h. Věřmě, že se to zlepší!!! Nemluvím jen za sebe, ale za ostatní, co tudy musí projít z nádraží, děti do školy atd. P. Kuč.

    OdpovědětVymazat
  8. I já s vámi plně souhlasím. Aby bylo jasno: "Nekopu" v tomto směru ani za současnou radnici. Měli by se k problému postavit čelem - za 14 dní je zastupitelstvo, na programu může být plno bodů, které občany zajímají: počínaje novou vyhláškou zamezující podomní prodej v obci (nevím ale, jestli se na ní už začalo pracovat), přes stanovení priorit v opravách a rekonstrukcích (nejen toho po kanalizaci, ale i dalších obecních objektů), až po ty různé resty vesměs zděděné po předchozích radnicích. Je na nás občanech, abychom nebyli neteční. Pokud nemáme požadavky, tak se problémem nikdo zabývat nebude. Tak je to v celém státě. Když jsem dneska slyšel hejtmana Haška, jak hřímal, že na škody po povodních má vláda nasadit nezaměstnané, tak jsem si říkal, odkud ten člověk spadl?! Kdo by ty nezaměstnané ubytoval, proškolil, vybavil ochrannými pomůckami a hlavně, kdo by si je vzal na zodpovědnost, že se jim nic nestane? Nebo chce pan hejtman platit potom rodinám poškozených náhrady? Prostě prázdné gesto, takové plácnutí do vody! Proto taky dneska nic neděláme v akci "Zet", jak mi vždycky nezapomene připomenout jedna zastupitelka (tak prý je to přece správné) a já bych řekl, že i obec by na odborné práce měla využívat a zaplatit odborníky. Pak se to dá totiž reklamovat, žádat příp. opravy, výměny apod. Zaměstnanci obce na VPP mají i tak práce nad hlavu, aby byla naše obec krásná, upravená, bez odpadků a já pořád věřím, že i s kvalitními chodníky a silnicemi tam, kde jsou potřeba, kde chodí naší občané. Abyste mohla s kočárkem jezdit v klidu, bezpečně a bez obav!!!(lan)

    OdpovědětVymazat