středa 19. června 2013

Křídlovice vládnou Božicím a cizinec neví, kde jsou

Zastavila se se mnou u naší zahrady v Českých Křídlovicích starší paní. Rodačka z Křídlovic. Už dávno bydlí někde jinde, ale širší rodinu má stále u nás. A že by chtěla mluvit s někým, komu není lhostejné, že jméno České Křídlovice mizí z povědomí, že se nepoužívá.
V mém případě padla její žádost na velmi úrodnou půdu. Také mně není lhostejné, jak se chováme k odkazu předků a jak si vážíme své slavné historie. Paní byla velmi tvrdá. "Co mají Božice historicky cenného? Co?? No nic!!! Všechno historicky cenné najdeme na katastru Českých Křídlovic.Především kostel sv. Petra a Pavla. I s farou. A "Zámeček" (míněn lovecký zámeček Samota), a samozřejmě klášter a komplex klášterních budov i památek. A hřbitov. Mlýn je zbourán, ale najdeme zde malý zbytek "mlýnské hospůdky", ani nevím, proč už se nezačalo s její opravou a památka dál chátrá a chátrá. V Křídlovicích najdeme budovu původní pošty (i její pokračovatelky), původní hostince a dokonce nejstarší moderní vilu (Tulipánku). Je toho skutečně hodně.
Přitom  náprava je možná, rychlá a když se to dá do rozpočtu, tak i finančně přijatelná. Dokonce si myslím, že se dá požádat o nějakou dotaci. Pro začátek by totiž stačilo, aby obec nechala vyrobit a na patřičných místech umístit informační cedule s názvy místních částí, tak jako už máme po obci takové cedule s názvy důležitých míst v obci. Protlačit toto téma zastupitelstvem taky nebude žádný problém, jelikož nadpoloviční většina radních i zastupitelů jsou občané Českých Křídlovic. Tak pánové a dámy z Českých Křídlovic, do toho! Tento váš krok občanská veřejnost v obci jednoznačně podpoří. Já taky. Třeba i peticí (pokud se nebude v dohledné době nic dít).

                               Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Podobný zážitek mám ze včerejška. Měl jsem tady návštěvu známého, jehož rodové kořeny sahají do Božic i Křídlovic, ale který u nás dosud nikdy nebyl. A taky se moc přimlouval za to, aby bylo kvůli lepší orientaci po obci provedeno místní označení, pro začátek aspoň místních částí. Tak jsem zvědav, který zastupitel tu rukavici zvedne třeba už v pondělí na zasedání zastupitelstva. (lan)

    OdpovědětVymazat