pondělí 24. června 2013

Fotohádanka: Ze kterého roku je obrázek božického (křídlovického) kostela?

Abych podtrhl emancipační snahy Českých Křídlovic, budu ve svých materiálech důsledně dodržovat pomístní název České Křídlovice pro bývalou samostatnou obec České Křídlovice. Na rozdíl od Božic, které - bohužel - žádnou starobylou památku nemají, najdeme nejstarší zprávy a jejich pozůstatky právě na katastru Českých Křídlovic.
Tou nejstarší a nejcennější je kostel sv. Petra a Pavla, k jehož vysvěcení došlo 25.4.1225, tedy před 788 roky. Od 90. let 19. století jsme k datu patronů našeho kostela přesunuli konání Božických hodů a v této novodobé tradici budeme pokračovat i letos. O víkendu 29. a 30.6.2013 se tak můžeme těšit na dobrou náladu, dobrou zábavu a snad i dobré počasí.
Fotohádanka je zase směrována k době vzniku obrazu. Jsou tam indicie, podle kterých se datum vzniku obrazu dá odhadnout.
Takže obraz kostela sv. Petra a Pavla v Božicích (Českých Křídlovicích) je:
a) z letošního jara  2013
b) někdy z roku 2005
c) z října 2010

                      Ladislav Nevrkla

5 komentářů:

  1. Tak povzbudíme i ty, kteří zkusí tipnout stáří obrazu. Podstatná změna (bohužel z hlediska památkové nepovedená) je v okolí kostela. Kdo si nevybavuje, ať si zajde na pivo pod kostel a porozhlédne se. (lan)
    Někteří se můžou podívat jenom ze vrat :-)!

    OdpovědětVymazat
  2. NO NEKDY Z ROKU 2005.AL

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, je to tak. A to poznávací znamení? (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. že by to byla ta studna???

    OdpovědětVymazat
  5. Tak ta studna je docela zdařile opravená a k opravě došlo už někdy v polovině 90. let. Ta terénní úprava, která napoví se týká zděné terasy. Prohlédněte si ji celou - od schodů do kostela k vratům vedle hostince a uvidíte. (lan)

    OdpovědětVymazat