čtvrtek 27. června 2013

Co dokáže napáchat voda. I v Božicích a okolí! A nejmenovaná firma!!!

Božice 27.6. v 16:00 h. Děs běs!!!
Ve spojení "voda - Božice" je skryt určitý potenciál. Od pravěku. Sídla eneolitických zemědělců byla prokazatelně na nejpříhodnějším místě našeho regionu, na Kolonii, v blízkosti Jevišovky. Za domem Zatloukalových je naleziště nejznámější, ale když se těžil písek na stavbu domů na Kolonii, našly se hroby "skrčenců" i směrem ke Starému Karlovu.
Po třicetileté válce se traduje pojmenování "Božice = Pustice". Důsledky války, celkové ochlazení ve střední Evropě a nedostatek vody. Velké rybníky, které se táhly na Jevišovce od Borotic až k Hrušovanům v 18. a 19. století. Místy jsou patrné ještě hráze. A taky doklady o zaniklé vsi Johannesdorf (stála za dnešní Kolonkou směrem na Emín). Zprávy z historických map, dokládající "tepelný komín" na pískovým podložím našeho katastru z 19. století a s tím spojený vláhový deficit. Budování závlah - kanál Krhovice - Hevlín, závlahové nádrže, ta největší na Petrovsku v katastru Českých Křídlovic, hloubení studní a nakonec hloubkové vrty pro obecní vodovod. Parametry kojenecké vody (snad pořád).
Taky záplavy a rozlití Jevišovky. Největší jarní tání v roce 1880, při němž voda strhla nádherný pozdně barokní betonový most a v roce 1947, kdy voda sahala až k prvním stavením Božic. Taky rok 2002 byl nepříjemný a voda se rozlila na pole za Kolonií. Regulace Jevišovky v třicátých a šedesátých letech výrazně přispěla k našemu klidu a vodu aspoň v blízkosti obydlí drží v uctivé vzdálenosti. Přesto se i dnes musíme mít na pozoru.
Voda nám momentálně tolik nehrozí zatopením, ale zkušenosti z Hrádku a Miroslavi z tohoto týdne jsou varující. V Hrádku se (i) v důsledku dokončované kanalizace propadají sklepy a okolí studní (což mj. zavinilo smrt 80. leté ženy), v Miroslavi se sesouvají terasy nad domy, či u domů. To všechno by se mohlo stát i u nás. Nezbývá, než být všímavý, pozorný a opatrný.
S vodou je spojeno i poslední varování - znečišťování našich komunikací zemědělskou technikou. Asi jste si přečetli dnešní upozornění na silné znečištění krajské silnice od Donáta až k sýpce! Až pojedu navečer z práce, zajedu se - i s foťákem - podívat. Ale třeba už bude komunikace uklizená. Jinak je třeba se okamžitě obrátit na obecní úřad a pan starosta již zjedná nápravu nebo upozorní správce silnice SÚS Znojmo, aby konal a nechal silnici vyčistit!

                                   Ladislav Nevrkla

Teď už jsem viděl na vlastní oči. Hrůza hrůzoucí. Část bahna už uschla a právě když jsem dojížděl, tak jsem od vojenských bytovek směrem k nádraží viděl jenom zvířená mračna prachu, jelikož tím směrem ujížděla si tři vozidla. Divím se, proč si občané, kteří bydlí u silnice, nestěžují. Já to za ně dělat fakt nebudu.
                   (lan)

8 komentářů:

  1. Dnes se běžte podívat jak vypadá silnice od novych baráku od nádraží směr škola.Je to tam samé bláto!

    OdpovědětVymazat
  2. je to hrozné, bláto po celé silnici, klouže to, nedá se projít do vsi s čistými botami. Traktory si jezdí tam a zpět, z kol jim kusy bahna lítají a nikoho to nezajímá, žádného pracovníka s lopatou nepotkáte. Je to k pláči!!! P.Kuč.

    OdpovědětVymazat
  3. Diskutovali jsme to dneska v podvečer. Kdo donutí tuto firmu, aby po sobě uklidila, aby se nechovala po celé obci jako na své plantáži? Myslím, že je to úkol i pro Policii!!! A pokud to policisté sami nevidí, tak je někdo musí upozornit a pozvat a oni tady musí nějakou chvíli vydržet a konat. Když dotyčnému řidiči napálí pokutu, on už si to móóóc rozmyslí jezdit takhle na veřejné komunikaci. Policie má přece ve vínku heslo nejlepšího ministra vnitra Ivana Langera "Pomáhat a chránit!" Tak nás prosím policisté chraňte!!! A pokud firma neví, jak se má chovat, ať nepodniká v zemědělství, ať dělá něco jiného, čím nebude obtěžovat ostatní občany, své okolí a hyzdit obec. Každopádně by měl zakročit i obecní úřad. Ten zastupuje nás občany. Prostředky, jak s bezohledností a ignorantstvím zatočit, má. Ne že ne! Ozvat by se měli i ostatní slušní zemědělci, protože se hněv občanů začne obracet i proti nim! Pak se přestane rozlišovat, kdo je ohleduplný a kdo bezohledný. (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Nezlobte se mně taky vadí, že je tu binec. Ale hlavně by se měl nad sebou zamyslet obecní úřad. A né všechno svádět na policii. A kdyby jste byl co k čemu, určitě vlastníte mobilné telefon, takže Vám určitě nedělá problém tuto věc oznámit na linku 158.

    OdpovědětVymazat
  5. V tomto máte pravdu: policie nemůže dneska jen tak někde postávat a čekat, až se něco semele. Na vyžádání však zasáhne okamžitě. zavolat musí ti, kteří v inkriminovaných částech obce bydlí a vidí to, já z Pohořelic k Donátovi nedohlédnu. Já vím, je to nepříjemné, proč zrovna já mám něco oznamovat, někoho udávat, pak budu muset svědčit.... Pak si ale nestěžujme! Asi tak, ne? (lan)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak se příště neohrazujte policii, protože z dobrých zdrojů vím, že policie může dát blokovou pokutu do 3000kč na místě, ve správním řízením o pár tisíc více. A ještě z lepších zdrojů vím, že obec může udělit pokutu podnikající osobě až do výše 200000kč za znečištování komunikace. Zastupitelé Božic by tohle měli vědět.

    OdpovědětVymazat
  7. Doufám, že to všechno zastupitelé Božic ví a že podle toho budou konat, stejně jako Policie ČR ví, co má dělat a jaké má pravomoci. Já o tom pouze píšu a dávám prostor různým názorům. Možná (aspoň já určitě) jsme se z posledního příspěvku dozvěděli, jestli se dá něco podstatného dělat nebo nedá. Přesněji, jestli mají ti, kteří mají moc (politickou nebo represivní), v rukách něco účinného. Zdá se, že mají, tak je jejich věcí, jestli toho budou umět využít. Ten božický problém se znečišťováním silnic není žádnou novinkou, ten se tady řeší již desetiletí. Vyprávět by mohli i bývalí starostové. Ale bohužel tady zatím nebylo uplatněno žádné fakticky účinné opatření. (lan)

    OdpovědětVymazat
  8. Přišla mi reakce s rasovým podtextem. Ať se na mě autor zlobí, ale v tomto směru jsem zdrženlivý. Bez dalšího komentáře. (lan)

    OdpovědětVymazat