neděle 9. června 2013

Božické břehy pro břehule

Kdo přišel v neděli 9.6.2013 o půl desáté k božickému nádraží, určitě nelitoval. Zdeněk Vermouzek (ČSO) a Petra Konvalinková (ČMŠ, a.s.) připravili pro padesátku účastníků exkurzi do jinak nepřístupných prostor božické pískovny.
Naším hlavním cílem byla prohlídka nevšedního přírodního úkazu, a to hnízd kolonií naší nejmenší jiřičky, která má odborný název břehule říční. Ideální přírodní podmínky jsou už po desetiletí jejím domovem v rostlých pískových stěnách. Jemné říční písky božické pískovny, které pocházejí z počátků čtvrtohor buď z širokého koryta tehdejší Dyje nebo Jevišovky (to prý nejsme schopni určit), zpevněné pásy jiné zeminy jsou přímo ideální pro hrabání a vytváření pevných nor.
Jak jsme byli poučeni, břehule se většinou nevrací do stejných hnízd, ale každoročně si vyhrabává nové nory v délce 0.5 a 1 m. Na konci díry je rozšířená komůrka vystlaná materiálem sebraným ve vzduchu (i chmýří topolů či peříčka ptáků), do něhož nakladou vajíčka. Zahnizďují od poloviny května až do září a nacházeli jsme už nyní skořápky po vylíhlých mláďatech. Samotné břehule jsme taky viděli kroužit kolem pískových stěn s norami, ale můj minifoťák je nezachytil. Techniku, kterou jsme mohli všechno sledovat (dalekohledy) a odborníci dokumentovat (fotoaparáty), vidíte na některých snímcích. Nebezpečný je pro břehule ostříž a taky liška či jezevec břehule loví. Liščí noru se zřetelnými čerstvými stopami jsme si taky prohlédli. V samotné pískovně toho bylo k vidění hodně. Zajímavě o to vyprávěli jak odborní průvodci Zdeněk a Petra, tak je velmi zajímavými postřehy doplňoval známý božický místoznalec a glosátor Marian Kvarda.
Díky výborné partě lidí od nejmenších až po starší zkušené turisty bylo nedělní dopoledne (a pro většinu i odpoledne) velice krásným dnem, stráveným v krásné božické přírodě. K některým dalším zajímavostem se ještě někdy vrátím. A kdo by se chtěl podívat, jak žije pták roku 2013, břehule říční, má možnost ve vysílání České televize. Některé záběry pocházejí taky z božické pískovny. V anotaci na díl Břehy pro břehule z pořadu Nedej se čteme: Bude tato drobná vlaštovka vydána na milost či nemilost činnosti člověka v pískovnách? Režie M. Polák. Není náhodou, že drobnou vlaštovku břehuli říční vybrala Česká společnost ornitologická jako Ptáka roku 2013. Původní stržené říční břehy, ve kterých si břehule vyhrabávají své hnízdní nory, spolu s regulací řek téměř zmizely a tak je dnes břehule vydána na milost či nemilost činnosti člověka v pískovnách. Více na http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/213562248420010-brehy-pro-brehule/

      Ladislav Nevrkla

Petra a marian

Zdeněk





U liščí nory

Před ořešákovým sadem

1 komentář:

  1. Břehule jsme sledovali již v r. 1974 při koupání v pískovně. (me)

    OdpovědětVymazat