středa 26. června 2013

Jakou vlajku Moravy vyvěsíme?

Dalo se to docela očekávat, že se někdo pokusí vrazit klín do "moravského" svátku 5. července, a to v bodě, který je nejviditelnější a nejúčinnější, rozvířením diskuzí, jakou vlajku Moravy máme vlastně vyvěšovat.
Zneužito přitom je politikaření a pseudovědecké názory "odborníků". Dávám to záměrně do uvozovek, protože nechci být soudcem. Výsledkem je to, že řada představitelů moravských obcí tápe a neví, jak se má v této situaci orientovat. Asi žádná dobrá rada neexistuje, vodítkem nám může být především cit.
Při pohledu na tři varianty podoby moravské vlajky se vždycky najde někdo, kdo tu kterou podobu podpoří a zdůvodní. V médiích se uvádí, že současný trend podoby moravské vlajky jde od žlutočervené k modré, v obou případech doplněné znakem orlice. I to se však liší - na žlutočervené vlajce je šachování zlatočervené, na modré stříbročervené. Která z nich má blíže k symbolům Chorvatska nechám na čtenářích. Už to však považuji za výrazný problém. Jestli nám má něco připomínat jedinečnost Moravy, nemůže nám to připomínat jinou zemi. K vlajce Moravy vytvořené odborníky - trikolora se znakem - se raději ani podrobněji nevyjadřuji. Je prostě nepovedená. Toť můj názor.
Vzhledem k tomu, že oficiální vlajka Moravy neexistuje, považuji za důležité, abychom se zbytečně "nedloubali" v tom, která podoba moravské vlajky je moravštější, ale ale bychom si povědomí, že naše obec leží na historickém území Moravy vůbec připomínali.  Věřím, že v Božicích opět zavlaje vedle obecního praporu i vlajka Moravy teď o hodech a za týden vedle státní vlajky zavlaje ta moravská. A je věcí radnice, kterou podobu moravské vlajky zvolí.

              Ladislav Nevrkla


5 komentářů:

  1. pravá vlajka Moravy je velice podobná vlajce města Znojma. Moravská vlajka je žluto-červená, se žluto-červenou ( někdy se uvádí zlato-červenou) orlicí v modrém erbu.

    OdpovědětVymazat
  2. oficiální vlajka MORAVY je žluto (zlato - moravská orlice byla povýšena )červená s orlicí v modrém erbu . Modrá se stříbrno červenou orlicí je vlajka markraběcí a ta trikolora kterou uvádíte je naprostá blbost.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že jsem dal dostatečně najevo, kterou vlajku Moravy preferuji a kterou považuji za tu správnou. Dokonce souhlasím s tím, že trikolora je naprostá pitomost, ale chtěl jsem, abyste věděli, že nepřátelé Moravy nespí a využívají každou příležitost, aby "moravanství" zpochybňovali a zesměšňovali. Já nejsem členem ničeho, ale na Moravě jsem se narodil, z jihozápadní Moravy - z Dačicka - náš rod pochází a na Moravě žijeme a chci, aby se povědomí Moravy přeneslo i na další generace. Ne kvůli nějakému separatismu, ale kvůli povědomí a rodovým kořenům. Každý jsme odněkud a já jsem hrdý, že jsem z Moravy. Jako František Palacký, největší Čech rodu moravského! A osobně je pro mě důležité, aby vlajka Moravy zavlála na státní svátek vedle státní vlajky před božickou radnicí. Kdyby tomu tak nebylo, bylo by to pro mě osobně velké zklamání! To říkám na rovinu. (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,

    A)stříbrno-bílá orlice na modrém poli/štítu je nejtarší oficiálně doložený prapor Moravy.

    B)"polepšená"zlato-červená orlice na modrém poli byl "rozmar"Císaře Sv.Říše Římské Fridricha III z roku 1462.Král Země Koruny České Jiřík z Poděbrat neměl pravomoce zasahovat a Moravský sněm "polepšení" nepřijal.
    V době Habsburků tuto podobu prosazovali "Moravští Germáni".Na Habsburském znaku monarchie byla tato,tedy zlato-červená orlice na modrém poli byla dosazena až roku 1916 jako pomsta-Země Koruny České přestali být loajální vůči Vídni.
    Zlato-červený prapor Habsburská monarchie tolerovala,nikoli oficiálně uznala.Ba dokonce kategoricky zatrhla "polepšení"praporu na zlato-červeno-modrý.Tato "polepšená" Moravská orlice platila jako oficiální symbol Moravy pouze mezi léty 1916-1920!!!Poté byla demokraticky zrušena představiteli 1.ČSR(z.r 28.10.1918).

    3)Poslední oficiální schválený prapor Moravy je z roku 1848.Kdy při Všeslovanském sjezdu v PRAZE odsouhlasili "SLOVANŠTÍ MORAVANÉ" vlajku ve vodorovné podobě bílá-červená-modrá a z pohledu přihlížejícího v levém modrém rohu stříbrno-červená orlice bez modrého štítu.Později tento motiv navrhnul K.Schwarzenberg ST.jako vlajku Protektorátu Čechy a Morava a dále od roku 1993 je to tzv."trikolora ČR" samozdřejmně bez s-č orlice.

    4)Kombinace zlatá-červená se vnímá jako loajalita Moravy vůči R-U monarchii.

    5)NYNÍ ZLATO-ČERVENÁ,DŘÍVE STŘÍBRNO-ČERVENÁ ORLICE NA MODRÉM POLI,UMÍSTNĚNÁ VE STŘEDU NA ZLATO-ČERVENÉM POZADÍ JE POUZE VLAJKOU "POLITICKÉ STRANY MORAVANÉ".
    NIKDY V HISTORII SE V TÉTO KOMPLETNÍ PODOBĚ NEOBJEVOVALA!!!

    6)Dle mého názoru-Moravský prapor "stříbrno-červená orlice na modrém poli/štítu.
    -Moravská vlajka "vodorovně bílo-červo-modrá trikolora se stříbrno-červenou orlicí v levém rohu modrého polo z pohledu přihlížejícího.

    TOŽ ZDAR MORAVSKÝM SLOVANOM!!!

    R.K

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den,
    je skvělé, že se chcete hlásit k Moravě. Moravská kultura a historie si to jistě zaslouží.

    Je vpodstatě jedno jakou vlajkou, ale je nutno vědět:

    1) Bílo-červená orlice na modrém poli je nejstarším doloženým praporem moravského markraběte, nikoliv země.

    2) Povýšení orlice ze stříbrno-červeného na zlato-červené šachování byl akt vyžádaný a následně pečlivě uvážený. Samozřejmě, že císaři určitě také lichotilo, že moravští stavové se chtějí barvami znaku více přiblížit jeho znaku, stejně jako když stejně tak polepšil ze stříbrné na zlatou znak hlavního města Čech, tedy Prahy. Byl to tehdy trend (móda). Mimo to je zlato do dneška více než stříbro.

    3) Moravští stavové si při každém jmenování nového markraběte spolu s ostatními právy nechávali vždy znova a opakovaně potvrzovat i erbovní privilégium týkající se povýšení barev ze stříbrné na zlatou.

    4) Žluto-červené bikolory používala moravská samospráva. Nikdy nepoužívala markraběcí standartu!

    5) Barvy zlatá(žlutá)a červená nemají nic společného s národnostmi ani nacionalizmem. Jsou to barvy Moravy, které roku 1848 schválil volený Moravský zemský sněm kde hlasovali i připomínkovali Moravané jak jazyka slovanského, tak jazyka německého (existuje zápis toho jednání).

    6) V dnešní době je žluto-červená bikolora doplňována znakem Moravy ze stejných důvodů jako je doplněn např. znak do vlajky Slovenska. Cílem je samozřejmě srozumitelnost a nezaměnitelnost.

    7)Nejpoužívanější: http://www.moravskypatriot.eu/morava-eu/6-Fotogalerie-moravska-vlajka

    S pozdravem Jiří Máca

    OdpovědětVymazat