neděle 16. června 2013

Sedm statečných, ale v Práčích jsme padli ... (+něco z historie)

Ani ten nejčernější scénář nepočítal s tím, co nás potkalo v předposledním zápase okresního přeboru. Na hřiště do Práčí se sjelo pouze šest našich hráčů, a tak aby se vůbec mohlo hrát, musel do kopaček i trenér Viktor. A dlužno říct, že jsme se drželi statečně.
Práče - Božice 5:0. Zápas ukončen v 31´ pro nedostatečný počet hráčů Božic.
Nastoupila za nás skutečně sedmička statečných a zodpovědných hráčů, tak jako v legendárním westernu Johna Sturgese. V roli Chrise (Yul Brynner) nastoupil Honza Kudlička. Jeho pravou rukou byl dnes Vin (Steve McQueen) Tomáš Polický a jeho levou rukou Britt (James Coburn, který to tak perfektně uměl s nožem) Michal Topolčan. V roli Harryho (Brad Dexter) jsem viděl Zdeňka Chrenovského, v pozici Bernarda O´Reillyho (Charles Bronson) Viktora Luskače a jako pistolník Lee (Robert Vaughn) působil Jara Lukáč v brance. To nejlepší nakonec - nejmladší a nejzáhadnější postava sedmi statečných - mladík Chico (Horst Buchholz) Martin Zedníček. To nejpozitivnější, co nám letošní účast v okresním přeboru dala. Výborného hráče, který za rok neuvěřitelně vyrostl (nejen do výšky), ale po všech stránkách. Kdyby jenom trošku jeho přístupu k fotbalu a k božickému fotbalu zvlášť pobrali jeho o něco starší či o něco mladší spoluhráči, nemuseli jsme se dneska potácet na dně okresní soutěže. Všechny výmluvy (až na astma) jsou bohapusté kecy a výmluvy. Takoví hráči, kteří se ani neumějí omluvit, neberou telefon, vymýšlejí si za koho a s kým budou hrát, takoví do božického mužstva ani nepatří.
Je to v aktuálních chvílích hodně o emocích, ale jedno je třeba říct už teď, dřív než bude zasedat vedení fotbalového oddílu: ŽÁDNÉ BÉČKO bych v Božicích neobnovoval. Ten, kdo nemá na to, aby hrál za "A"tým, nebo za něj nechce hrát, tak ať si hledá angažmá po okolí. Ve Velkém Karlově hrají kvalitní fotbal, obnovení mackovičtí Kohouti budou potřebovat každou nohu, Lechovice určitě též rády využijí služeb našich bývalých hráčů. Hrát se dá v Hrádku, Šanově, Dyjákovicích a samozřejmě, že po někom rádi sáhnou v Čejkovicích či v Břežanech. Taky Litobratřice můžou mít zájem.
V Božicích však by se měl hrát takový fotbal, který Božice vrátí zpátky do okresu, a to - ať se na mě nikdo nezlobí - s konkurenčním "B"mužstvem v zádech - nelze. Na pováženou je i situace v dorostu. Jak pro nejlepší hráče "B"týmu, tak pro nejlepší dorostence by měla být čest hrát (třeba jenom posledních 5 minut) za "Ačko". Pokud tomu tak není, pak stojí rovněž za zvážení co s tím! Hlavně, co s hráči, kteří si diktují nesmyslné podmínky a požadavky. Udělal bych to jako Zbrojovka Brno se Švancarou nebo Sparta s Řepkou - prostě bych takové hráče pustil. Na hostování nebo na přestup. Ale poslal bych je pryč. Pro naše mužstvo nejsou přínosem, jinde můžou být hvězdami - viz Marek Heinz ve Znojmě. Nikoho proto nezatracuji, ale taky bych některé manýry v našem mužstvu netrpěl. Toť můj názor.
Sestavit do nového ročníku kvalitní jedenáctku, nebude takový problém, jako se zdá dnes. Ale nechám to na rozhodnutí vedení božického fotbalu. A propos: i to vedení bych doplnil a rozšířil. Zodpovědní lidi, srdcaři, jsou, jenom je třeba je oslovit a dát jim příležitost. Máme prezidenta klubu, který by za božický fotbal - obrazně řečeno - položil život, jsou lidi, kteří jsou ochotni mu i nadále pomáhat a jsou lidi, kteří by šli pomáhat. Proto zůstávám i v těchto těžkých časech božického fotbalu optimistou. Prásknout se vším "ať to dělají jiní", by bylo jednoduché, ale alibistické. Dát příležitost dalším, aby pomohli je zodpovědné a já věřím, že i schůdné. Ať nemusí legenda božické kopané Bohoušek Petr řešit strašné dilema: Kam já budu chodit (jezdit) na fotbal?" No do Božic, Bohoušku, do Božic. My se zvedneme! Zvlášť při vědomí, že se blíží výročí - 60 let od založení novodobé božické kopané. V úctě k těm, kteří božický fotbal stavěli několikrát na nohy: Zdeňkovi Jandáskovi, Tondovi Hančlovi, Karlu Halovi st., třem bratrům Barákovým, Mirkovi Klíčovi, Mirkovi Bernatovi, Josefu Cabákovi, Mirkovi Fojtíkovi, pánům Chrenovskému, Borkovi, Jarovi Chodilovi, Josefovi Raušerovi st., Mirkovi Jandáskovi, bratrům Solařovým, Laďovi Švancarovi, Mirkovi Bětíkovi a dalším a dalším, ještě nedávno třeba aspoň přátelsky hrajícím.
A snad se příští týden se soutěží rozloučíme důstojněji než dneska v Práčích. Bylo to nepříjemné i vůči práčským fotbalistům a jejich divákům, kteří se na zápas těšili a přišli v hojném počtu. Nezbývá, než se jim za nepodařený zápas omluvit. Těch našich sedm statečných dneska na víc nemělo.

Pár slov o utkání napíšu průběžně..
Rozehrávali jsme my (Honza Polimu) a poli poslal přesnou dalekonosnou střelu na branku tak, že domácí brankář ji musel chytit. "Hoši, na střely vedou 1:0!" komentoval vývoj utkání domácí fanoušek. Pak však se do nás domácí obuli - odvracel Martin, Jara vyráží na roh, hlavičkou odvrací Michal, o míč bojuje Poli, odvrací Viktor, Michal ztlumil a Jara bravurně zasahuje. Martin je při zpracování faulován.
Běží 3´ a další útok domácích již končí gólem. Domácí se ujímají vedení 1:0 a můžou hrát v klidu a pohodě. Místo toho ale najednou neví, co hrát. Dokonce si neví rady s Honzou, který jim hezkých pár sekund nepůjčí míč a pak ho pro uklidnění posílá malou domů. Opět je v akci Poli a manévry domácích nemají žádnou koncepci. Jara chytá a vykopává až ke svému protějšku. Trojice Poli- Míša - Honza se snaží podržet míč co nejdéle na našich kopačkách. Spolehlivě hraje Viktor a odvrací nejeden míč. Martin se blýská nejen v obraně, ale v 11´krásně potáhl naši akci po levé straně až do hloubky soupeřova pole. A podobně je vidět Honza. "Hoši, vždyť vy si ani nenahrajete,"kritizuje domácí příznivec výkon svých. Dokonce mu zatrne, neboť Honza poslal dobrý pas \Michalovi a ten podařeně střílí. Gólman zasahuje a my naposledy tleskáme našim hráčům. Z následného protiútoku je naše otevřená obrana vyšachovaná a domácí ve 14´zvyšují na 2:0.
V 16´ Jara zaváhal drobnými krůčky vyběhl a zase se vracel - a bylo to 3:0. Po rozehrávce se pokusil o útok kapitán Poli.
Ve 20´ domácí přidali další gól a zvýšili na 4:0. Další gólovku domácích odvrátil perfektním zákrokem Martin. Domácí pálí, ale vedle tyče. Domácí už mají utkání jako trénink. V 25´ odvrací Martin a dokonce jsme pěkně zaútočili. Jara vyráží jen před sebe a následná bomba Práčí jde nad! Martin znovu sráží na roh. Jeden z našich posledních útoků vede Honza, ale nemá si už s kým ťuknout. Poli odvrací bombu a ještě se na nás valí další útok a nepřesná střela. "Ještěže jsou ty Práče takový nemohoucí!" "Toto je i pro mě smutný pohled," konstatuje Mirek, který přišel k naší lavičce.
30´- Jara skokem k tyči chytá další gólovku, ale nakonec inkasujeme (prý z ofsajdu) na 5:0. Zraněný Michal je ošetřován a v 31´ hlavní sudí Peňás ukončuje zápas pro nedostatečný počet hráčů Božic na hřišti.
Dohra zápasu bude bohužel v týdnu u zeleného stolu OFS. Hořký konec našeho boje o záchranu ...

Možná neuškodí, když si připomeneme události staré pouhé 4 roky - viz http://www.youtube.com/watch?v=asDiX9R-BC8

Dorost: Višňové - Božice 1:0. Hráli jsme v devíti.

Žáci: Štítary - Božice 4:2. Vedli jsme, ale nakonec jsme moc nehráli a domácí zápas otočili. Naše branky dal Kamil Hanzal.

                            Ladislav Nevrkla

8 komentářů:

  1. Všechna čest těm zmiňovaným 7 statečným. Je to škoda že se odehrává konec sezóny v 7 lidech. Ale já osobně si myslím že těm mladým kteří nedošli nebo se jim nechtělo na zápas by rádi hráli jen co jsem se koukal na zápasech tak většinou seděli nebo se brali v případě nouze když Á tým měl málo lidi. Ono by se dalo s tím něco dělat ale musela by se udělat změna v sestavě. Zkusit začlenit do týmu víc ty mladé a dát jim více příležitostí k tomu aby se ukázali. I přes chyby které dělají tak by to chtělo dát jim více šancí. Jen můj osobní názor. Držím palce chlapy.

    OdpovědětVymazat
  2. dneska to bylo to božický srdíčko, no...

    OdpovědětVymazat
  3. "Ten, kdo nemá na to, aby hrál za "A"tým, nebo za něj nechce hrát, tak ať si hledá angažmá po okolí."

    To zní fakt silně ironicky po téhle sezoně. Co se týče obnovení B týmu Váš názor nesdílím. Podle mně kvalitní hráči, kteří končili v dorostu v posledních letech by se aspoň v B mohli rozehrát. Takhle šli buď pryč, nebo se na fotbal vykašlali. Minimálně by potom když by "dostali pozvánku" do A na zápas jeli a nemuseli by to zachraňovat dorostenci současní, rozhodně by pak nepřijelo na zápas 7 lidí.... ale toje můj názor nikomu ho nenutím ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Nezlobte se na mě,ale dorostence bych do toho vůbec netahal.To,že by měli hrát za A tým je pravda,ale neměli by se zápasy dorostu a A týmu hrát ve stejnou dobu ,nebo je snad rozumnější ať dorostenci radši prohrají kontumačně? Chtějí si taky zahrát a v tabulce se umístit na nejlepším místě.V první řadě by si měli udělat v A týmu pořádek a dát si otázku kvůli čemu nebo kvůli komu tam nechce ten či onen hrát.A navíc není vhodné srovnávat Božice se Spartou nebo se Zbrojovkou.Myslím si,že tady jsou hráči kteří chtějí hrát fotbal pro radost a dobrý pocit a ne mít strach,že je někdo pošle třeba do (Čejkovic)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak samozřejmě, že je to svým způsobem pravda. Za prvé to byla nešťastná souhra náhod, že oba týmy hrály venku a ve stejný čas. Za druhé, pro chlapy sobota nikdy nebyla vhodná. A za třetí: vy, dorostenci, za to doopravdy nemůžete! Je to problém širšího vedení. A do Čejkovic bych vás neposílal :-), všichni, co si letos kopli za Áčko, patří dříve nebo později do základu Áčka. Teď jenom musíme udělat všechno proto, aby tady byl tým, který může už dnes hrát důstojnou roli v okrese. Máme k tomu v neděli dopoledne jedinečnou - a doufám, že ne poslední - příležitost! A nechal bych protentokrát osobní problémy "doma v kuchyni". Na hřišti hrajeme za Božice i pro Božice! Snad mi rozumíte! (lan)

    OdpovědětVymazat
  6. Ještěže jsou ty Práče tak nemohoucí?? Pane Nevrkla, dalo by se polemizovat, co si představit pod pojmem nemohoucí. To, že jsme nevyužili několik šancí je pravda, že vázla kombinace v útoku, taky pravda...ale určitě bych nemluvil o nemohoucnosti. Těžko se hledá motivace pro zápas, když vidíte 15 minut před začátkem utkání postávat 5 hráčů soupeře u zábradlí, ještě nepřevlečené, jak sledují naši rozcvičku. Pokud vám při odchodu na trávník kapitán hostů řekne, že ať se nezlobíme, ale po chvilce zápas ukončí, protože to prostě nemá smysl - to vám taky chuť do zápasu nepřidá. Naši hráči šli do utkání s dvěma cíly - nezranit se a nevykartovat se před posledním duelem ročníku. Pokud řeknu, že hráli "na půl plynu", nebudu daleko od pravdy. O vítězi utkání, jak víme, bylo rozhodnuto již před zápasem. Přiznám se, že jsem počítal s tím, že utkání se ukončí již daleko dříve. Obdivuju vaše hráče, kteří do zápasu nastoupili, i když věděli, jak to musí dopadnout.

    s pozdravem
    MM - Práče

    OdpovědětVymazat
  7. Jasně, že to je tak, jak píšete. Já jenom v té své reportáži zachytil aspoň to, co jsem z lavičky zaslechl a vůbec netvrdím, že s tím souhlasím. Byli jsme zklamaní sami ze sebe a těch našich "sedm statečných" muselo mít uvnitř hrozný vztek na své spoluhráče, kteří z různých důvodů k utkání nepřijeli. Boj o záchranu má vypadat jinak, ale asi sami z loňské sezóny víte, jaké to je, když se nedaří nic, na co sáhnete. Ani to " že jste nemohoucí" nebylo myšleno tak, jak to vyznívá, spíš to odpovídá vašemu vyjádření, že jste hráli na půl plynu. Takže berte naši omluvu za námi zpackaný zápas. V éteru se šířilo, že nechcete postoupit, že nemáte tedy vlastně motivaci, ale slyšeli jsme i viděli, že se ještě pokusíte na titul přeborníka okresu zaútočit. Tak útočte :-), ať je okres zajímavý do poslední minuty. Vy máte zkušenost, Jezeřany zase historickou šanci, jo, to se to hraje!!! (lan)

    OdpovědětVymazat
  8. Fotbal v bozicich uz je davno v boroticich na poli ;) ;) ;) ;) hriste zaorejte at tam mica nasadi kvetak a je po starostech ne ?

    OdpovědětVymazat